11 Jednostavnih Savjeta Kako Da Optimizujete Blog Post Za SEO

2956
Share:

Mnogi naši čitaoci su nas zamolili da napišemo na koji način mogu optimizovati blog postove za SEO kako bi se njihov sajt/blog bolje rangirao na internet pretraživačima.

Bilo bi najbolje da se članak optimizuje za SEO prilikom pisanja ukoliko je to moguće, međutim dobro je što se uvijek možete vratiti i poboljšati svoje stare članke.

Optimizacija tekstova za SEO je važna jer vam pomaže da povećate posjećenost vašeg bloga ili web stranicie. 

Postoje mnoge stvari koje možete učiniti kako biste optimizovali svoje blog postove za SEO.

U ovom tekstu, donosimo savjete koji će vam pomoći da optimizujete blog postove za SEO kao profesionalac. 

Planirajte svoj sadržaj pravilnim istraživanjem ključnih riječi

Mnogi početnici na osnovu pretpostavki odlučuju o kojim temama će pisati, koriste svoju intuiciju i vjeruju  da će korisnici biti zainteresovani za određeni sadržaj. 

Ne morate se oslanjati samo na pretpostavke, jer pomoću alata za pretragu ključnih riječi možete napraviti istraživanje ključnih riječi kako biste saznali tačno što vaši korisnici traže.

Istraživanje ključnih riječi je tehnika koju koriste kreatori sadržaja i SEO stručnjaci. Pomoći će vam otkriti teme za koje su vaši korisnici zainteresovani na temelju podataka internet pretraživača.

Nakon toga možete koristiti te ključne riječi za planiranje strategije sadržaja. Na taj ćete način pisati o temama koje ljudi zapravo traže, a to je sjajan način da pronađete nove ideje za objavu na blogu.

Preporučujemo korištenje alata za istraživanje ključnih riječi kao što su SEMRush ili Ahrefs. Ovi alati nude detaljne podatke o ključnim riječima, analizu konkurencije, praćenje položaja ključnih riječi i mnogo drugih korisnih informacija.

Pronađite semantičke ključne riječi za vašu ključnu riječ 

Nakon što ste obavili istraživanje ključnih riječi i otkrili koje ključne riječi ćete koristiti, treba da odaberete koja riječ ima najveći opseg pretraživanja i nisku konkurenciju.
To će biti ključna riječ na koju ćete se fokusirati, jer ovo je izraz za pretraživanje koji će korisnici najvjerojatnije tražiti.

Ako koristite Yoast SEO plugin možete jednostavno provjeriti stanje vaših ciljanih ključnih riječi i izračunati koliko je sadržaj optimizovan za unesenu ključnu riječ.  To će vam omogućiti da vidite koliko efikasno ste koristili ciljanu ključnu riječ u svom članku.

Kljucne rijeci

Zatim morate pronaći LSI (Latent Semantic Indexing  keywords) 
ključne riječi, izrazi koji su povezani sa vašom osnovnom ključnom riječi.
Najjednostavniji način da ih pronađete, je da jednostavno unesete osnovnu ključnu riječ u Google pretraživač, skrolujte do kraja pretrage, tamo ćete ih pronaći na listi  “searches related”.


Iako je važno da što veći broj ovih riječi uvrstite u svoj tekst, ipak morate voditi računa da ih ne pokušavate uklopiti u sadržaj po svaku cijenu, jer ovakav tekst gubi smisao i postaje nelogičan za korisnike. Internet pretraživači su prilično dobri u otkrivanju ovakvih tekstova, kazna može biti penaliziranje posta zbog dinamike korištenja određenih ključnih riječi.

Napišite efektan naslov teksta na blogu

Naslov vašeg bloga je izuzetno važan za rangiranje na pretraživačima.
Dobar naslov bloga čini vaš članak relevantnijim za pretraživanja. Još važnije, motiviše korisnike da kliknu na vaš članak kada ga vide u rezultatima pretrage.

Neka vaš naslov sadrži ključne riječi kako bi bio bolje optimizovan.

Osim dodavanja ključnih riječi, neka vaš naslov bude privlačan kako bi zaintrigirao krajnje korisnike da kliknu na njega jer je Clickthrough rate (CTR) veoma važan parametar za SEO.

Postoji nekoliko formula za pisanje privlačnih naslova. Onaj koji i dalje radi zove se EMV ili emocionalna marketinška vrijednost.

Ova formula preporučuje korištenje  riječi koje pokreću određenu emociju kod potencijalnih kupaca. Postoje online alati kao što je EMV naslov Analyzer koji vam pomažu izračunati EMV rezultat vašeg naslova.

Linkujte tekstove unutar bloga

Nakon određenog vremena, imat ćete dovoljno sadržaja koji želite da korisnici pročitaju. Pomoću internog linkovanja možete svoje nove čitaoce da preusmjerite na vaše starije relevantne članke.
Unutrašnje povezivanje (linkovanje) sjajan je način za razvijanje kontekstualnog odnosa između novih i starih tekstova. Također vam omogućava da produžite vrijednost vašim starijim tekstovima.

WordPress platforma olakšava linkovanje stariijih tekstova u text editoru .
Jednostavno odaberite tekst koji želite povezati, a zatim kliknite ikonicu Link..

Ispod odabranih riječi pojaviće se padajući meni tekstova. Ukoliko ne vidite željeni tekst, ukucajte željeni tekst kako biste potražili starije članke koje želite linkovati.
Građenje internih linkova je veoma važno za SEO s jedne strane,
dok s druge strane  povećava broj linkova i produžava aktuelnost starijih tekstova.

Vrlo često početnici u pisanju tekstova prave greške jer rade samo jednosmjerno povezivanje, gdje linkuju na starije postove iz novih članaka. Važno je da se vratite i uredite starije tekstove tako što ćete njih povezati novim člancima.

Dodajte slike i videozapise na svoje blog postove

Internet pretraživači  rangiraju sadržaj prema njihovoj relevantnosti i privlačnosti samog teksta. Slike i videozapisi mnogo su privlačniji i zanimljiviji za čitaoce od običnog teksta. Zato vam savjetujemo da stavljate slike nakon paragrafa unutar teksta.

Ono što je važno da vodite računa o autorskim pravima sadržaja koji koristite.
Često početnici kopiraju slike s drugih web-lokacija kako bi ih koristili u svom sadržaju što je protuzakonito i zato je na početku najbolje da koristite svoje vlastite materijale ili video zapise i fotografije sa sajtova koji dozvoljavaju besplatno preuzimanje i korištenje. 
Važno je da slike budu optimizovane za internet pretraživače.

Videozapisi su još zanimljiviji i atraktivniji od slika, tako da možete određeni sadržaj pretvoriti u videozapise tako što ćete izraditi dijaprojekcije, vlogove ili eksperimentisati s drugim formatima.

Međutim, nikada nemojte direktno postavljati videozapise u sadržaj na blogu. WordPress nije optimizovan za prikazivanje videozapisa, zato prenos uradite sa  YouTube-a. To je drugi najpopularniji pretraživač i druga najveća platforma društvenih medija odmah nakon Facebooka.

Dodajte meta opis na svoj blog post

Meta deskripcija je HTML meta oznaka koju možete dodati bilo kojoj stranici. Njegova je svrha pružiti kratak opis vašeg članka za pretraživače i druge alate za indeksiranje.

Neki SEO stručnjaci vjeruju da je meta opis na stranici postao nevažan. Međutim, mnogi drugi se ne bi složili. WPBeginner preporučuje da koristite meta opis za sve vaše postove.

Dobar meta opis može objasniti mnogo više o članku. Web-lokacije društvenih medija kao što su Facebook, Twitter i LinkedIn također ih prikazuju kada se vaši članci dijele na tim platformama.

Sada znate da je meta opis važan jer čitaoci čitaju ovaj opis, važno je da spomenete ključnu riječ unutar 155 karaktera, kako bi ostali u okviru postavljenog ograničenja.
Ukoliko je moguće stavite ključnu riječ na početku opisa. Sve ovo je važno zbog boljeg rangiranja vašeg članka.

Ukoliko koristite Yoast SEO vrlo lako možeta dodati meta opis u polju Yoast SEO meta box.

Učiniti vaše tekstove lakšim za čitanje

Čitljivost je važan faktor koji utiče na pozicioniranje teksta na internet pretraživačima, jer članci koji se lakše čitaju bolje se pozicioniraju od članaka koji nisu prilagođeni korisniku.
Računari i mobilni telefoni još uvijek nisu optimalne platforme za čitanje.
To je razlog zašto većina korisnika tekstove samo skenira.

Studije su pokazale da korisnici troše manje od sekunde da bi odlučili žele li ostati na stranici ili otići.

To je vrlo kratko vrijeme da uvjerite korisnika da ostane na stranici i pročita tekst. Poboljšanjem čitljivosti možete korisnicima omogućiti brzo skeniranje članka.

Čitljivost možete poboljšati korištenjem kraćih rečenica, manjih odlomaka, interpunkcijskih znakova, zaglavlja i popisa s grafičkim oznakama. Preporučujemomo dodavanje bijelog prostora oko teksta i korištenje slika kako bi vaš tekst izgledao lakši za čitanje.

Možete koristiti alate poput Grammarly, (ukoliko su vaši tekstovi na engleskom) koji vam omogućava da provjerite gramatiku, interpunkciju i pravopis u realnom vremenu. Također daje prijedloge za poboljšanje čitljivosti vaših članaka.

Yoast SEO plugin također ima ugrađen provjeru čitljivosti. Prikazuje rezultat flesch čitanja vašeg članka u dijelu “Analiza čitljivosti”.

Koristite kategorije i tagove za organizovanje sadržaja

Kategorije i tagovi vam pomažu organizovati sadržaj kako za sebe, tako i za čitaoce i internet pretraživače.

Problem je u tome što ih mnogi WordPress početnici često koriste na pogrešan način.
Ako o svojoj web lokaciji razmišljate kao o knjizi, kategorije će biti sadržaj i tagovi će biti indeksni dio knjige.

Kategorije se koriste za dijeljenje sadržaja na glavne teme o kojima se raspravlja na vašem blogu.
Tagovi s druge strane, su teme o kojima se raspravlja u pojedinačnom blogu.

Važno je istaknuti određeni dio teksta u rezultatima pretraživanja

Google pokušava odgovoriti na pitanja korisnika što je brže moguće. Kao dio ovog napora, uveli su istaknuti okvir za rezultate ili odgovore.

Ovo je istaknuti rezultat pretraživanja koji se pojavljuje na vrhu. Google iz prilagođenog sadržaja generiše određeni tekst s naglaskom na dio za koji njihovi algoritmi smatraju odgovorom na korisnički upit.

Prema istraživanju koje je proveo Advanced Web Ranking, ovaj dio teksta osigurava gotovo 32,3% CTR-a. Možemo reči da je Answerbox veoma važan za vašu SEO strategiju.

Ne postoje određene instrukcije i upute od strane Googla kako podesiti tekst za ovaj dio pretrage. 

Njihova preporuka je poboljšati sadržaj i osigurati da nudi informacije koje korisnici traže.

Neka vaš blog post bude detaljan i sveobuhvatan

Internet pretraživači vole članke koji pokrivaju temu s detaljima. Zato je potrebno da skupite semantički povezane ključne riječi (LSI ključne riječi) u kojima smo govorili u koraku br. 2.

Te povezane ključne riječi daju vam uvid o različitim varijacijama pretraživanja korisnika u vezi s tom temom. Pokrivajući te ključne riječi u svom članku, moći ćete ga učiniti sveobuhvatnijim, informativnim i korisnim.

Trebali biste koristiti naslove i podnaslove kako biste uključili te ključne riječi i pokušali pokriti što je više moguće određene teme.

Osim LSI ključnih riječi, još jedan savjet za izradu potpunog sadržaja je da upišete željenu ključnu riječ, a zatim se prebacite na pretraživanje slika gdje možete naći “balončiće” sa ključnim riječima u zavisnosti od teme koju obrađujete.

Optimizujte starije sadržaje na blogu

Mnogi početnici često zaboravljaju na blog post nakon što su ga objavili. Važno je znati da članak tim što je objavljen ne znači da je u potpunosti optimizovan za internet pretraživače.

Evo nekoliko stvari koje trebate učiniti nakon objavljivanja posta na blogu:

  • Promovišite ga na društvenim mrežama – promovišite blog post na profilima društvenih mreža. Taj zadatak možete čak i automatizovati pomoću usluge IFTTT za dijeljenje sadržaja.
     
  • Dodajte interne linove – kada objavite post, možete se vratiti na relevantne stare članke i dodati link na svoj novi post u blogu. To daje člancima  dodatnu vrijednost i omogućava da korisnicima dobiju detaljnije informacije.
     
  • Pratite rezultate pretraživanje 
     
  • Preporučujemo da redovno optimizujete stare postove kako bi kontinuirano poboljšavali rezultate pretraga.


Nadamo se da vam je ovaj članak pomogao da svoje blog postove optimizujete za internet petraživače kao profesionalac.

Izvor: https://www.wpbeginner.com

Share: