12 Biznis ideja koje možete pokrenuti kod kuće uz veoma malo ulaganja

92243
Share:

Završili ste školu ali već nekoliko mjeseci, godina ne možete da nađete posao.
Zatvorila se firma u kojoj ste radili i vi ste ostali bez posla…
Ne očajavajte! Sigurno posjedujete osobine ili ste veoma vješti u određenim poslovima a da do sada niste razmišljali da to može biti sasvim dovoljno da započnete vlastiti biznis.

U nastavku Vam Donosimo 12 Biznis ideja za koje je potrebno veoma malo ili nimalo ulaganja, za koje je dovoljno samo vrijeme, određene vještine i malo strpljenja:

1. Centar za njegu i čuvanje kućnih ljubimaca

Vjerovatno ste primjetili šetajući vašim gradom da sve veći broj osoba šeta svoje kućne ljubimce te da o njima vode brigu kao o ravnopravnom članu porodice. Vlasnici kućnih ljubimaca često odlaze u salone koji su specijalizovani za njihovo sređivanje. Pokretanje jednog takvog centra uz sticanje povjerenja klijenata može biti početak veoma unosnog i perspektivnog biznisa.

Ako ste se zapitali šta je sve neophodno da biste pokrenuli ovaj posao, za sam početak važno je da znate da nije potrebno mnogo ulaganja, ukoliko u svom domu posjedujete jednu prostoriju koju bi mogli odvojiti za ovu namjenu.

Za  sam početak najbolje je da ponudite usluge kupanja ljubimaca, sređivanje noktiju i slično kao i usluge šetanja kućnog ljubimca.  
Kasnije odlučite koje ćete dodatne usluge pružiti zadovoljnim klijentima. Kada obezbijedite poseban prostor to može biti čuvanje ljubimca na dan ili nekoliko dana, saradnja sa veterinarskom ambulantom, otvaranje prodavnice za kućne ljubimce i sl. Od materijala, za sam početak su vam potrebne makaze i mašinica za šišanje.

Za jednu mašinicu za šišanje trebate izdvojiti oko 150 eura, a za dobre makaze oko 50 eura. Detaljnije o opremi za njegu kućnih ljubimaca možete pronaći na sajtovima specijalizovanih prodavnica za njegu kućnih ljubimaca. 
Proces šišanja ljubimaca možete trajati i po nekoliko sati, u zavisnosti od vrste, s toga se trebate naoružati strpljenjem.

Kao u svakom poslu, na samom početku je najvažnije privući nove klijente i zadobiti njihovo povjerenje. Zato je neophodno da jedan dio budžeta izdvojite za određene marketinške aktivnosti za koje mislite da će vam donijeti najbolje rezultate. To može biti izrada i podjela letaka na mjestima gdje se najčešće nalaze potencijalni klijenti sa svojim ljubimcima kao što su parkovi, specijalizovana igrališta, veterinarske ambulante i sl.

Takođe, možete iskoristiti i besplatne alate kao što je kreiranje zanimljive fb stranice na kojoj možete postavljati interesantne objave na temu određenih kućnih ljubimaca, smješne video klipove a sve jednim ciljem: širenje informacija o postojanju vašeg biznisa. 

Pokretanje vlastitog bloga o kućnim ljubimcima koji kasnije može postati dobra osnova za lansiranje on line prodavnice je svakako dobra marketinška investicija. Primjer zanimljivog bloga: https://bit.ly/2KesW5r 

Ukoliko volite životinje,  imate dovoljno vremena i strpljenja, Centar za njegu i čuvanje kućnih ljubimaca može biti idealan posao za vas!

2. Kreativne radionice za djecu

Foto: Pixabay

Kreativne radionice za djecu imaju veliki značaj za razvijanje jednog djeteta u bilo kojoj sferi. Kroz kreativne radionice, uz zabavu djeca razvijaju maštu i kreativnost, stiču nove prijatelje. Rad sa djecom je lijep posao, ali i posao kome se morate posvetiti.

Ako se pitate šta je sve potrebno za pokretanje jedne ovakve radionice, evo nekoliko korisnih savjeta:

Kreativnu radionicu možete početi kod svoje kuće, u jednom dijelu koji će biti namjenjen samo za igru i rad sa djecom. Za to vam nije potrebno mnogo ulaganja; za početak je bitno da obezbjedite mnogo papira i bojica, kreativne igračke uz malo mašte možete napraviti i sami.

Teme radionica treba prilagoditi uzrastu djeteta.

Za djecu do dvije godine potrebno je osmisliti radionicu u kojoj će se upoznavati sa različitim oblicima i materijalima, kako bi spoznali  sve  mogućnosti za dalje stvaranje.

Za djecu od dvije do osam godina možete osmisliti niz radionica kao što su likovna, muzička i dramska.
Uz pomoć ovakvih radionica djeca će usvojiti određeno znanje i vještine. Sve to će im omogućiti pravilan razvoj i podsticanje mašte i kreativnosti.

Takođe, za određene uzraste možete uvesti i učenje stranog jezika, kako bi pri polasku u školu već imali stečeno znanje.

Kroz radionice im razvijajte timski i takmičarski duh, koji će im svakako u daljem razvoju biti neophodan.

Obratite pažnju da sva djeca učestvuju u radionicama, nekima možda trebate posvetiti više pažnje, ali ih svakako ne treba isključiti iz igre.

PROČITAJTE JOŠ: 7 ideja kako da sa MALO NOVCA postanete MILIONER

Pošto ste posao pokrenuli kod kuće, potrudite se da povećavate broj klijenata različitim metodama oglašavanja: putem društvenih mreža, napravite zanimljive plakate koje ćete  postaviti po gradu, organizujte besplatne promotivne radionice i slično.

Kako se vaš posao bude razvijao, možete razmisliti o zakupu poslovnog prostora koji ćete urediti i sasvim prilagoditi potrebama vaših malih klijenata.

Zadovljni dječiji osmjesi  su dokaz da se vaš posao razvija u pravom smjeru.

3. Izrada domaćih torti i kolača

Foto: Pixabay

Mikrofirme su lijek za izlazak iz krize jer uz relativno malo  uloženog kapitala obezbeđuju egzistenciju cijeloj porodici. Preduzetnici kažu da najveći potencijal leži u poljoprivredi, zanatstvu i uslugama.

Ako ste odlučili da od pravljenja torti ili nekih drugih poslastica napravite svoj biznis, na pravom ste putu i ne odustajte!

Za pokretanje ovog posla neće vam trebati mnogo početnih ulaganja. Dajte mašti na volju, uz dobar kvalitet i poštovanje rokova isporuke, vrlo brzo možete postići mnogo.

Bez obzira na ekonomsku situaciju, ljudi svakodnevno organizuju različita dešavanja kao što su npr. rođendani, slave, svadbe, krštenja i slično, a poslastice su nešto što krasi jedan takav događaj i svakako da su neizostavan dio proslave.

Za sam početak, uradite nekoliko poslastica koje su malo drugačije od onog što se trenutno nudi na tržištu. Napravite dobre fotografije, kreirajte profile na društvenim mrežama sa postavljenim fotografijama, poklon bonovima ili popustima kako bi na samom početki privukli pažnju potencijalnih kupaca.

Veoma je važno da sa klijentima izgradite odnos zasnovan na povjerenju po pitanju rokova isporuke i kvaliteta  torti. Bez obzira koliko novca možete uložiti u različite vrste promocija, zadovoljan klijent i dobra preporuka je jedina garancija dugoročnog uspjeha u ovom poslu.

S vremena na vrijeme organizujte posebne popuste ili nagradite vaše stalne klijente.  Na ovaj način ćete im dati na značaju i zadržati ih. Npr. uz jednu rođendansku tortu, poklonite par rođendanskih mafina. Neće vas koštati mnogo novca, a kod kupca ćete sigurno ostaviti dobar utisak

Pozitivna strana ovog posla jeste da možete da ga obavljate i kod kuće kako biste izbjegli troškove iznajmljivanja prostora. Kasnije, kada razradite posao možete razmišljati o proširenju biznisa,  proširenju tima i sl.

Pratite trendove, budite kreativni, budite drugačiji i uspjeh je zagarantovan! 

4.  Izrada unikatnog nakita

Foto; Pixabay

Budući da živimo u vremenu kada su modni dodaci neizostavan dio našeg stajlinga, pokretanje radionice za izradu unikatnog nakita je vjerovatno pravi izbor. Sve što vam je potrebno za početak je minimalno ulaganje, pregršt kreativnih ideja i vaših deset prstiju. 

Materijal kojim želite raditi zavisi iskuljučivo od vas. Na vama je da odlučite da li će to biti bižuterija, srebro, polu-drago kamenje ili slično. Postoje specijalizovane radnje ili on line prodavnice kao što su 
https://bit.ly/2q6hp0Z ili
 https://bit.ly/33EMdVh gdje možete pronaći sav potreban repromaterijal za vaš nakit.

Pored repromaterijala, na samom početku je neophodno izdvojiti malo više vremena dok ne postanete vješti u ovom poslu nakon čega slijedi uživanje u izradi svakog pojedinačnog komada kao i zadovoljnim reakcijama klijenata.
Za vrlo kratko vrijeme, mogli biste da ostvarite svoj san i pravite savršene  komade nakita od čije prodaje možete ostvariti dobru mjesečnu zaradu.

Pored repromaterijala i vremena, potrebno je da napravite efektnu reklamnu kampanju. Kao i kod izrade poslastica za početak je najbolje i najekonomičnije napraviti stranice na društvenim mrežama sa profesionalnim fotografijama unikatnih komada nakita. . Svakodnevno biste trebali objavljivati vaše radove, organizovati nagradne igre, pričati sa klijentima, pratiti trendove i usavršavati se.

Ne zaboravite da obezbjedite sebi prostor na nekom od sajmova koji se ponekad organizuju u vašem gradu!

Dobar način da promovišete svoj nakit je uspostavljanje saradnje sa poznatim influenserkama ili influenserima koji bi tokom svog rada nosili vaše proizvode i na ovaj način ga indirektno promovisali.

Komade nakita koje ste izradili osim u lokalnoj zajednici možete prodavati i na svom on line shopu koji možete pokrenuti uz veoma mala ulaganja ali i na već postojećim svjetskim platformama kao što je  https://www.etsy.com.
Korisne informacije o prodaji putem ove platforme možete pronaći na: https://bit.ly/2CyXCdi.

Budite orginalni i kreativni kako bi uz  minimalna ulaganja i rad od kuće izgradili prepoznatljiv brend na globalnom nivou!

5. Izrada mirisnih svijeća

Foto; Pixabay

Kada govorimo o ručnoj radinosti, a ovom prilikom o izradi svijeća, treba znati da svaki proizvod koji ste sami izradili  nosi posebnu čar i u njemu se ogleda vaša ličnost.
Na prvu pomisao biste rekli da je izrada svijeća lagan posao i da čitav proces ne traje dugo. Međutim, ukoliko se odlučite baviti ovim poslom na ozbiljan način i razvijati ga u smijeru sopstvenog biznisa, onda trebate pažljivo osmisliti svaki korak ovog procesa, od sastojaka koje ćete koristiti, oblika  pa sve do pažljivog odabira dizajna pakovanja mirisnih svijeća. kao i njihovu prodaju i distribuciju do krajnjeg kupca.

Olakšavajuća okolonost, sa finansijske strane, je  da vam za pravljenje svijeća ne treba mnogo novca, a dobit je zagarantovana, čak i bez ulaganja u neke posebne materijale. U to se možete uvjeriti kroz savjete koje vam predstavljamo:

Ako ste obožavalac kućnih radinosti ili modernije rečeno hand made-a onda ste na pravom putu da od toga napravite  ozbiljan posao. U prvoj fazi poslovanja, naša preporuka je da nabavite samo osnovne materijale za izradu svijeća a kako se posao bude razvijao možete koristiti skuplje materijale u zavisnosti šta vaši kupci budu željeli.

PROČITAJTE JOŠ: Kako zarađivati i živeti od Youtube kanala?

Ukoliko pretpostavimo da ćete na početku izradu svijeća raditi u kući, neki od neophodnih materijala su: vosak – koristi se najčešće parafinski a možete ga naći  u apotekama ili čak reciklirajte stare svijeće,  termometar (laboratorijski) , fitilj, makaze, kalup –  kalup može biti plastična boca, modla za kolače…, boja za vosak, posuda za topljenje voska, mirisi, ulja, itd.

Kada ovladate vještinom izrade svijeća, svakodnevno ćete dobijati različitu inspiraciju i prilagođavati se potrebama kupaca. 

Imspiraciju za izradu svojih proizvoda možete pronaći na YT kao različitim sajtovima, mi vam donosimo neke od njih:

Na samom početku preporuku i prodaju svijeća možete vršiti preko svoje porodice, prijatelja i poznanika, putem društvenih mreža. Kasnije to svakako mogu biti cvjećare sa kojima možete uspostaviti saradnju, manje radnje ili trgovački centri,  kao i on line platforme na kojima se prodaju slični proizvodi. 

Potražnja za svijećama svih vrsta je velika, tako da uz malo truda i mašte možete napraviti dobar posao za kratko vrijeme.
Svakodnevno se usavršavajte i pratite želje kupaca i na pravom ste putu da kroz određen vremenski period pokrene vlastitu on-line prodaju svijeća gdje će vaši kupci moći kreirati svoju kombinaciju sastojaka za svoju savršenu mirisnu svijeću.

6.  Lični asistent starih i nemoćnih

Foto: Pixabay

Budući da je veliki broj starijih osoba  koje nisu u mogućnosti da plaćaju troškove raznih ustanova za brigu o njima, a njihovi najbliži su daleko, svakodnevno su u razmišljanju kako doći do pravog rješenja i pomoći. Ukoliko volite pomagati ljudima, imate dovoljno vremena i strpljenja  onda bi posao  asistenta starijih i nemoćnih osoba bio dobar posao za vas.

Ovaj posao  zahtijeva vašu pažnju, istrajnost i dobru volju dok velika finansijska ulaganja na samom početku nisu potrebna.
Usluge koje možete pružati starijim licima svakodnevno su odlasci u šetnje, nabavke za kuću, povremeni odlasci doktoru, kao i kupovina lijekova i njihovo pravilno uzimanje.

Osim novčane naknade za navedene aktivnosti, zahvalnost osoba o kojima brinete kao i zahvalnost njihovih porodica je nešto što će biti dodatna motivacija za vaš rad i trud.  

Vrlo često će se vaša briga o njima svesti na kaficu i čašicu razgovora, jer je poznato da su starije osobe vrlo često usamljene pa će samo vaše društvo i pokoja  topla riječ vrlo često biti sastavni dio vašeg posla.

Kao i kod mnogih drugih poslova, i ovdje je preporuka garancija dugoročnog uspjeha. Ovaj posao možete početi tako što ćete se raspitati da li neko iz kruga vaših poznanika poznaje nekog kome treba ova vrsta usluge. Nakon što budete imali prve klijente, prve preporuke, možete očekivati da će broj porodica koje će tražiti vaše usluge samo rasti.

Kada vi ne budete bili u mogućnosti da samostalno odgovorite na sve zahtjeve klijenata možete razmisliti o obuci i angažovanju novih osoba.      Sljedeći logičan korak je da registrujete firmu za pomoć starijim licima, koja će zapošljavati osobe na koje ćete prenijeti svoje znanje i iskustvo.
Na ovaj način će vasši zaposleni moći jednako uspješno obavljati dodjeljene zadatke dok ćete se vi  fokusirati na svakodnevni pronalazak novih klijenata i proširenju  posla.

7.  Proizvodnja domaće zimnice

Foto: Pixabay

Spremanje zimnice je jedna od radinosti koja unosi mnogo topline u dom. Pripremanje zimnice je neizostavna aktivnost svake godine i odličan način da se iskoristi plodovi bašte koju smo njegovali tokom godine. Ukoliko ste vješt majstor u pripremanju zimnice, sigurno možete proširiti taj posao i dati mu ozbiljniju notu.
To biste mogli uraditi na taj način da prodajete usluge spremanja zimnice,, odnosno proizvode, budući da mnogobrojni nisu u mogućnosti spremiti istu.

Ako ste se bacili u spremanje zimnice sigurno vam neće teško pasti da taj posao malo i proširite čisto iz hobija, a kasnije, ko zna… Dobar glas se daleko čuje. 

Iako se različite zimnice mogu kupiti u svakom obližnjem marketu, sigurno je da ovako spremljena ne može parirati domaćoj zimnici.

Pri odabiru povrća za zimnicu koju budete spremali, uvijek se trudite da to bude povrće iz vaše bašte ili pažljivo biranih dobavljača.
Najbolje bi bilo da su to tete sa vaše obližnje pijace koje poznajete duže vrijeme. Izbor ne mora biti šarolik, najbitnije je da je organskI proizvedeno.

Recimo, najučestalije namirnice za spremanje  zimnice su paprika, krastavac, kupus, šargarepa, karfiol, patlidžan…
Budući da svake godine spremate zimnicu, metod vam je poznat, Sada je potrebno da za vaše umijeće sazna što veći broj potencijalnih kupaca i vrlo brzo će uslijediti prve porudžbine.

Zanimljiva stranica na društvenim mrežama sa slikama zimnice i informacijama o usluzi će privući mnoge klijente. Na stranici povremeno možete postavljati različite savjete, dijeliti iskustva i slično. Ako su vaši najbliži i prijatelji bili zadovoljni svakom vašom zimnicom, uspijeh vam je zagarantovan!

Ukoliko nemate mnogo iskustva u spremanju zimnice, a željeli biste ga steći, upute za spremanje iste možete pogledati na nekim od sljedećih linkova:

Ukoliko su tegle u kojima se nalazila zimnica koju ste spremili prazne,  onda je pravo vrijeme da pravljenje zimnice postane vaš posao! 

8. Proizvodnja domaćeg jabukovog sirćeta

Foto: Pixabay

Živimo u doba kada je jako teško doći do domaćih prozvoda i kada ih mali broj osoba  proizvodi. Za proizvode koje kupujemo u obližnjim radnjama znamo da su napravljeni sa mnogo više hemije nego što bismo mi ikada to uradili, ali ipak su se nekako našle u našoj kuhinji.

Jabukovo sirće je jedan od proizvoda čija je domaća proizvodnja jako cijenjena i nije uporediva sa industrjskom. B
Budući da je na takvoj cijeni, zašto se ne biste oprobali u tom poslu? Proizvoditi proizvod za kojim vapi svako domaćinstvo.

Glavni sastojak jabukovog sirćeta su kvalitetne , domaće jabuke. Ukoliko nemate vlastiti voćnjak bilo bi dobro da se potrudite  i nabavite domaće, neprskane jabuke iz vašeg neposrednog okruženja..

Pored domaćih jabuka potreban vam je i dobar, zatamljen prostor kao npr. garaža, podrum ili slično.

Proizvodnja jabukovog sirćeta nije komplikovana, slijedite savjete koje čujete od iskusnijih, a mi vam predstavljamo jedan od načina proizvodnje: http://www.kuvarancije.com/

Budući da su početna ulaganja minimalna, veći dio budžeta izdvojite za dobru reklamnu kampanju.  

Koristi jabukovog sirćeta su mnogobrojne i zato vam preporučujemo da pokrenute vlastiti blog sa različitim korisnim informacijama o jabukovom sirćetu, njegovoj upotrebi, različitim receptima i sl. Putem bloga ili fb stranice možete vršiti i on line prodaju vašeg proizvoda.

Kada razvijete svoj posao, razmislite da uspostavite saradnju sa nekim restoranom koji će nabavljati domaće sirće od vas. Jednog dana se možda razvijete toliko da otvorite svoju radnju, jer je domaća proizvodnja nešto što nam danas nedostaje, a vi već imate ideju, pa zato krenite

9. Izrada domaće tjestenine

Foto: Pixabay

Budući da se članovi svakog domaćinstva trude svojoj porodici obezbjediti što zdraviju hranu, pa se bave pravljenjem domaćih zimnica, proizvodnjom organske hrane i slično, tako je i sa tjesteninom koju možete napraviti sami kod kuće bez mnogo muke.

A, ko zna, možda vam se ovaj posao svidi pa raširite svoje umijeće i pokrenete veliki biznis. Jer, ipak, od sitnica se kreće.

Za izradu tjestenine osim mašine za tjesteninu čija cijena se kreće od 50 do 100 eura, nisu potrebna veća finansijska ulaganja.
Ostale sastojke svako domaćinstvo posjeduje:  brašno, jaja, vaših deset prstića i za čas posla ukusna pasta ala mama.😀

Da biste dobili tjesteninu različitih boja, a da ne koristite različite vještačke aditive, prirodnu boju ćete dobiti pomoću različitih namirnica iz vaše kuhinje. Npr. zelena boja tjesta se dobije od pirea blitve, začinskog bilja i slično, narandžasta dodavanjem mrkva pirea, ljubičasta od cvekle pirea itd.

Možete slobodno da upotrijebite sve namirnice koje vam padnu na pamet i da dobijete boju koju želite.

Pored boje, eksperimentisanje sa oblicima će biti svakako zanimljivo; mašnice, obična rezanca, tjestenina za lazanje i  slično.                                           

Kao što volimo da se većina naše hrane spremi kod kuće tako je i sa tjesteninom. Sigurno će je vaši prijatelji, komšije i poznanici nabavljati od vas.

Koristite sve prethodno navedene oblike promocije i prodaje u zavisnosti od budžeta koji možete izdvojiti. Tjesteninu možete pakovati u papirne kese na kojjma će biti logo i recept za ukusno spremanje paste, zanimljiva porukica i sl..

Da bi vaš biznis dobio  ozbiljniju notu, sljedeći vaš korak može biti uspostavljanje saradnje sa vlasnicima restorana kako bi se vaša tjestenina našla na  menijima njihovih ugostiteljskih objekata.

Ukoliko ste početnik u izradi tjestenine ali ste ipak zainteresovani za pokretanje ovog posla, detaljan opis pripreme domaće tjestetnine možete pogledati na sljedećem linku: https://bit.ly/2q7jrhw

10. Izrada papirnih kesa

Foto: Pixabay

Budući da plastične kese predstavljaju globalni problem i da se njihove izbacivanje iz svakodnevne upotrebe već najavljuje, proizvođače papirnih kesa očekuje blistava budućnost.
Za razliku od papirne, plastična ambalaža predstavlja veliki problem po životnu sredinu i pitanje je dana kada će u potpunosti biti zabranjena njihova upotreba.

Ako već razmišljate o pokretanju biznisa proizvodnje papirnih kesa, nemojte se mnogo dvoumiti jer je to posao budućnosti. Ali, prije svega potrebno se adekvatno informisati, doći do dobavljača mašina, uraditi dobru reklamnu kampanju itd. Međutim, za sve navedeno potrebno je izdvojiti dosta novca.

Mašine za izradu papirnih kesa inače koštaju mnogo, ali ovaj biznis možete početi i bez svih tih mašina za izradu kesa.
Na početku, možete početi sa proizvodnjom ukrasnih kesica i kutija za poklone. Njihovu izradu i ukrašavanje  možete vršiti ručno.

Primjer izrade vrečice ručno možete pogledati na sljedečem tutorijalu:

Prvobitna nabavite samo papir, o velikim mašinama za različite izrade kesa ćete razmišljati po proširenju posla.
Osim kesa i kutijica za poklone, na početku vaš asortiman možete proširiti sa papirnim kesama za kafu, kokice, čajeve itd.

PROČITAJTE JOŠ: Šta uspješni preduzetnici rade svaki dan prije posla?

Za razvijanje ovog posla će vam možda trebati više vremena, jer svijest kod našeg stanovništva još nije probuđena. Ukoliko već posjedujete određena finansijska sredstva za pokretanje ovog biznisa na malo višem nivou da bi ste privukli potencijalne mušterije možete pokrenuti blog na temu zaštite životne sredine i na taj način direktno i indirektno promovisati vaše proizvode.

Kako zaštiti životnu sredinu je pitanje koje se sve češće čuje oko nas. Jedan od načina je svakako smanjenje ili potpuno izbacivanje plastičnih kesa iz upotrbe. Zato je odličan momenat da ozbiljnije razmislite o pokretanju ovog biznisa.

11.  Usluge pečenja mesa

Foto: Pixabay

Ni jedan praznik ne prođe, a da se na našoj trpezi ne nađe neki dobar komad mesa koji je tradicionalno ispečen na ražnju, uglavnom. Tradicija je nešto čega ćemo se uvijek držati i svih običaja koji su neizostavni uz naša slavlja. Priznaćete da samo po neko iz vaše porodice zna na pravi način ispeći mesa.
Ako ste vi jedan od njih ili poznajete nekoga sa sličnim afinitetima onda je vrijeme da se udružite i pokrenete biznis kojim ćete pružiti usluge pečenja meso.

Budući da imate iskustva u ovom poslu, vjerovatno dobar dio opreme i znanja već posjedujete, možete ovu aktivnost pretvoriti u posao od koga ćete zarađivati. Ukoliko razmišljate da radite sa većim brojem klijenata, najbolje bi bilo da uložite u par električnih ražnjeva jer ručno pečenje nećete moći obavljati sami.

Potrudite se da zadobijete povjerenje vaših klijenata  iz vaše lokalne zajednice presudno jer su lične preporuke najbolji marketing.

Pažnja i maksimalan trud je neophodan da bi  klijentima isporučili meso vrhunskog kvaliteta u dogovorenom roku.
Ukoliko uspijete ispuniti ova dva faktora, broj korisnika vaših usluga će se povećavati, jer su u ovom poslu kvalitet i poštovanje rokova presudni za dugoročno održivo poslovanje.

12.  Izrada Tutu suknjica za djevojčice

Foto: Pixabay

Svakodnevno se susrećeno sa različitim ručnim radovima, ali trend koji polako postaje popularan i kod nas jeste izrada odjeće za djecu, posebno za djevojčice.
Pažnju nam najviše privlače različite suknjice, ali najveći hit su tzv. Tutu suknjice.
Ako se pitate kako pokrenuti posao izrade ovih suknjica, pročitajte neke korisne savjete.

Ovo je posao koji možete raditi iz svog doma, a ulaganja su zaista minimalna. Tutu suknjice se najviše prave od tila, a i sami znate koliko je cijena tila niska, kreće se već od 2 eura, u zavisnosti od vrste.
Za izradu suknjica vam neće biti potrebna mašina za šivenje. Sa bojama uvijek možete improvizovati, a sam način izrade i potrebne materijale možete pogledati na sljedećem linku: https://bit.ly/375ApO7

Budući da je ovakva izrada haljinica apsolutni hit, unesite dozu orginalnosti u njihovu izradu. Budite po nečemu drugačiji od ostalih, kao  npr. dodavanje različitih detalja, izrada za starije itd.

Kada se ispraksate u šivenju, krenite u akciju prodaje. Napravite par suknjica koje ćete predstaviti za početak prijateljima i na internetu, gdje će moći vidjeti šta vi to zapravo radite. Većina će sigurno poželjeti po jednu za svoje djevojčice.

Pustite im na maštu pa ispunjavajte njihove želje; trudite se da ispunite sve njihove zahtjeve, a kada završite šivenje uvijek upakujte u zanimljiv omot, vrećicu ili slično. Neka na njima obavezno bude jedna kartica sa nazivom vaše radionice, kako biste ostali zapamćeni.

Svoje stranice na društvenim mrežama uvijek dopunjavajte novim slikama Tutu suknjica i težite konstantnom usavršavanju jer je ovo zaista kreativan posao.

Posao od kuće možete proširiti i otvaranjem butika u kome će se naći vaši radovi kao i pokretanjem on-line prodavnice kako dostupnost vaših proizvoda ne bi bila ograničena.

Neograničen je broj ideja. Na vam je da budete realni i objektivni te da odaberete ideju koja je u skladu s vašim  finansijskim, vremenskim mogućnostima,, znanjima i vještinama.
Budite uporni, ne odustajte na prvoj prepreci i rezultati će sigurno doći!

Izvor: ePreduzetnik

Share: