12 Top Namirnica Protiv Stresa

7366
Share:

Napeti ste i uznemireni, nedostaje vam energije, zaboravljate, loše spavate, muče vas glavobolje, nemate želju za seksom? Ako prepoznajete većinu tih simptoma, to znači da je stres postao sastavni deo vašeg životnog ritma. Zato je veoma važno da promenite način ishrane i da ga prilagodite vašem modernom načinu života.

– Stres slabi imunitet i izaziva nedostatak mnogih vitamina i minerala, a kad biramo hranu, većinom nesvesno jedemo ‘stresnu hranu’, što nam dodatno pogoršava stanje. Da se to ne bi desilo što češće konzumirajte antistres namirnica koje će vam pomoći da se opustite – objašnjava Branka Mirković, nutricionista.

U nastavku teksta vam donosimo top 12 antistres namirnica:

BRAON PIRINAČ

Pomaže da se otpuste hemijske materije, hormoni zadovoljstva serotonin i norepinefrin, koje su odgovorne za dobar osećaj, a bogat je kalijumom, gvožđem, fosforom i fitohemijskim matirijama koje mogu da snize holesterol. Što sporije naše telo apsorbuje ugljene hidrate, to serotonin jače deluje, a to je još jedan razlog zašto bi trebalo da namirnice s niskim glikemijskim indeksom što češće imamo na jelovniku.

AVOKADO

U poređenju s bilo kojim drugim voćem avokado sadrži više belančevina, kalijuma, magnezijaum, folne kiseline, vitamina B i vitamina E kao i vitamina K i betasitostreola, fitohemijske materije koja smanjuje holesterol.

PLAVA RIBA

Bogata je omega-3 esencijalnim masnim kiselinama za koje se smatra da su izvrsne protiv depresije jer deluju na hemijsku neravnotežu u mozgu koja je i dovela od depresije. Ishrana bogata plavom ribom (tri puta nedeljno) uravnotežuje hormone stresa kortizol i adrenalin, a odlična je i za zdravlje srca.

BADEM

Idealna namirnica koja će ojačati srce je badem jer sadrži magnezijum, važan za održanje adrenalne funkcije, vitamin E važan za obrambeni sistem, kao i vitamine B grupe koji su poznati po svom smirujućem delovanju. Ako badem potopite preko noći moći ćete da ga mnogo lakše i brže svarite. Badem podstiče cirkulaciju, dok se bademovo ulje koristi za uravnoteženje krvnog pritiska. Ali ako ne volite bademe, zašto ne biste pokušali s orasima i pistaćima. Istraživanje iz 2007. pokazuje da šaka pistaća dnevno može da snizi krvni pritisak, orasi ne samo da snižavaju pritisak, već su bogati i bakrom koji nam pomaže u odbrani od virusnih i bakterijskih infekcija.


SUSAMOVE I SUNCOKRETOVE SEMENKE

To su supernamirnice i njihov mali dnevni unos ima velik učinak na naše zdravlje. Bogate su i vitaminima grupe B, sadrže vitamin E, magnezijum, folate, selen i prirodne belančevine.

BANANA

Bogata je kalijumom i vitaminom B6, magnezijumom i biljnim vlaknima, ali i triptofinom, aminokiselinom koja nas prirodno opušta i savršena je za sve koji pate od nesanice.

ANTISTRES DESERT

Izgnječite jednu bananu, dodajte mleveni pečeni badem i pospite brusnicama

antistres desert sa bananama
Foto: Pixabay

ZELENO LISNATO POVRĆE

Sadrži magnezijum i kalcijum, koji su poznati po umirujućem dejstvu, a nedovoljan unos magnezijuma može da izazove migrenu i osećaj umora, što su česti znakovi stresa.

BANANA

Bogata je kalijumom i vitaminom B6, magnezijumom i biljnim vlaknima, ali i triptofinom, aminokiselinom koja nas prirodno opušta i savršena je za sve koji pate od nesanice.

KRASTAVAC

Hladi jetru i na taj način poboljšava hormonsku ravnotežu, što pak poboljšava raspoloženje i doprinosi pozitivnom osećaju. Uostalom, krastavac je jedan od glavnih sastojaka detoksikacijskih i antistresnih napitaka.

ŠPARGLE

Jedna porcija špargli zadovoljava 60 odsto naših dnevnih potreba za folnom kiselinom. Bogate su glutatinom, antioksidansom koji štiti ćelije od oštećenja. Protodioscin je biljna materija pronađena u šparglii koja doprinosi zdravlju kostiju, ima antikancerogeno delovanje, pojačava seksualnu želju i erekciju, a ne treba zaboraviti da je upravo pad libida čest znak stresa.

MORSKE ALGE

Alge sadrže 60 odsto belančevina i važna su antistresna hrana, a osim toga sadrže i nutrijente koji pozitivno deluju na nervni sistem. Izvrsne su i zbog toga što mogu da nadoknade mnoge nutrijente koji se ubrzano troše kad smo pod stresom.

BRUSNICA

Flavonoidi i fenolne komponente kod brusnice dokazano smanjuju loš LDL holesterol, a povećavaju dobri HDL holesterol.

Izvor: https://zena.blic.rs

Share: