7 jednostavnih načina da upravljate svojim emocijama

1536
Share:

Kako da upravljate emocijama kada donosite odluke?

Na kraju života ljudi vrlo često žale zbog stvari koje nisu uradili. Ovakva razmišljanja su posljedica loših odluka ili odluka koje nisu uopšte donesene. Da bi donijeli prave odluke neophodno je da imamo veliku dozu samopouzdanja i da vjerujemo u njihovu ispravnost.

Emocije također igraju veliku ulogu u svemu ovome. Postoje različite rasprave na ovu temu
Prema Descartesu, “odluke su proizvod racionalnog uma” odosno, odlučivanje se u osnovi temelji na činjenicama i matematici.
Međutim,  Anton Damais je u svom djelu   “Descartesova pogreška” osporio ovu tezu.
Priča govori o Elliottu, klincu koji je bio vrlo pametan, koji je imao iznadprosječne racionalne sposobnosti, ali nije bio u stanju donijeti odluku.
Nakon operacije uklanjanja tumora mozga na površini njegovih frontalnih režnjeva ovo se promjenilo na osnovu čega ovaj autor zaključuje da osoba koja nije sposobna za emocije nije sposobna donijeti ni racionalne odluke.

Iz navedenog proizilazi da je upravljanje emocijama potpuno inherentno dobrom donošenju odluka, naročito pri donošenju najvažnijih odluka.

Donosimo Vam 7 jednostavnih savjeta kako da upravljate svojim emocijma  kako bi donijeli najbolje moguće odluke zbog kojih nikada nećete požalili:

1. Napravite “korak unatrag”

Morate naučiti da prepoznate i razumijete svoje emocija. S obzirom da su fizičke reakcije emocionalno povezane, neophodno je da odvojite vrijeme za otkrivanje reakcija koje imate na neke od svojih emocija. Ovo je neophodno kako bi ste napravili distancu pri donošenju važnih odluka.
Ovaj  dio našeg mozga odgovoran je za rasuđivanje a za pravilno rasuđivanje neohodno je da se na momente distancirate od problema i prevelikih emocionalnih reakcija.

“Tvoj život mjenja se od trenutka kada doneseš novu, usklađenu i posvećenu odluku.”
Tony Robbins

2. Dišite

Naučite duboko disati. To će omogućiti ponovno aktiviranje vašeg prefrontalnog korteksa, koji omogućava bolju kontrolu nad ljudskim emocijama. Na ovaj način neće doći do reakcija na događaje koji uzrokuju negativne emocije. 
Napravite vježbu dubokog disanja najmanje 15 minuta. Nevjerojatno je kako možete uvježbati da nikada ne reagujete, bez obzira na situaciju. Ukoliko imate mogućnost neka prođe bar 24 časa prije nego što donesete odluku o određenoj stresnoj situaciji.

3. Fokusirajte se

Jednom kada ste u prefrontalnom korteksu, stavite jednu ruku na trbuh, u predijelu vaših crijeva, a drugu ruku na svoje srce, i odvojite vrijeme za slušanje. Ta dva dijela tijela su dva glavna središta vibracija i emocija. Zato je važno slušati i obraćati pažnju na njih.
Cilj ove vježbe je postati svjestan rada svog stomaka i srca.
Ono što trebate zapamtiti je da jedina osoba kojoj trebate vjerovati ste vi.
Praktikujući ovu vježbu, jedna stvar će postati vrlo jasna: vaš stomak i srce će vam reći šta osjećate vezano za odluku koju trebate donijeti: nemir ili spokoj.
Za ispravnu odluku važno je da vam srce i stomak poručuju isto.

4. Identifikujte istine

Važno je znati je li vaša nervoza rezultat neistine ili žaljenja  koju ste sami izrekli.  Neistine ili samosaželjenje mogu pojačati negativne  emocije koje će loše uticati na proces donošenja odluka. 
Prestanite misliti da ste nesretni, da ste u lošoj situaciji, da je vaš život neuspjeh ili da ste žrtva.

5. Postanite svjesni svojih emocija umjesto da ih izbjegavate

Da biste postali svjesni svojih emocija, morate naučiti “razgovarati” sami sa sobom o tome šta osjećate i šta proživljavate. 
Postavite sebi pitanja: Kako ste se osjećali kada ste posljednji put radili ovu vježbu?
Da li ste se osjećali bolje? Šta ste odlučili učiniti sa onim što Vas čini nezadovoljnim?
Tako ćete biti puno bolji u asimiliranju, razumijevanju i prihvaćanju vaših emocija.

6. Budite što je moguće “prisutniji”

Nema smisla razmišljati i fokusirati se na velike događaje koji se dešavaju oko vas. Umjesto toga, skoncentrišite se na sadašnji trenutak, bez analize događaja. Odlučujte na na osnovu svojih emocija, a ne događaja. Budući da ste više “prisutni” bolje ćete osjećati i razunijeti svoje emocije.

Život je stvar izbora, a svaki vaš izbor čini vas. ”- John C. Maxwell

7. Neka vaše emocije budu vaši prijatelji

Svaka vaša emocija govori vam kroz fizičke i fiziološke reakcije koje stvaraju u vama. Pogledajte na koji način vaše emocije utiču na vas. Samo ako ih pažljivo slušate, razumijete i koristite, možete upravljati svojim emocijama.

Izvor: https://addicted2success.com

Share: