Besplatni Programi Za Dizajn Logotipa – Top 10 Programa

1439
Share:

Kako jednostavno i besplatno dizajnirati logotip?

Kada odlučite čime ćete se baviti i koji će biti naziv preduzeća, naredni korak je izrada i izbor odgovarajućeg identiteta za brend koji planirate plasirati potencijalnim potrošačima. Da biste krenuli sa izradom identiteta preduzeća, prvobitno trebate izraditi, odnosno dizajnirati logo.
Najbolja opcija jeste da za kreaciju identiteta unajmite stručnjaka, odnosno grafičkog dizajnera ili marketinšku agenciju. Također, programi kao što su Adobe Illustrator za izradu logotipa su nenadmašivi, ali i prilično skupi. Međutim, postoje i besplatni programi za dizajn logotipa, odnosno softveri putem kojih možete samostalno kreirati logotip za poslovnu organizaciju.

Svaka organizacija treba imati logotip zato što:

 • Logo utvrđuje identitet organizacije, odnosno vlasnika proizvoda ili usluge,
 • Logo privlači pažnju kupaca, te označava o kakvoj vrsti proizvoda ili usluge je riječ,
 • Logo čini organizaciju prepoznatljivom u odnosu na konkurenciju,
 • Logo potpomaže stvaranju lojalnosti potrošača prema brendu,
 • Logo je način da se organizacija oglašava brendiranjem različitih promotivnih proizvoda, te da se predstavi široj javnosti na profesionalnom nivou.

Besplatni programi za dizajn logotipa

 Top 10 besplatnih programa/softvera za dizajn logotipa su:

 1. Canva – ovaj softver nudi niz besplatnih šablona za kreaciju logotipa, gdje na osnovu šablona izrađujete željeni logo mijenjajući, boje, font i sl.
 2. LogoMakr – vrlo jednostavan softver za korištenje nudi mnoštvo oblika i ikonica koje koristite kao podlogu i na osnovu njih dalje kreirati detalje logotipa (boju, veličinu, font),
 3. Graphic Springs – nudi mnoštvo šablona iz različitih kategorija na osnovu kojih možete kreirati logotip,
 4. Logo Yes – veoma jednostavan za upotrebu, a nudi mogućnost kreacije logotipa koji izgledaju veoma profesionalno,
 5. Design Mantic – ovaj softver koristite tako što prvobitno odaberete tip logotipa i fontova koje želite i na osnovu toga vršite nadogradnju,
 6. Logo Garden – nudi stotine različitih šablona iz raznih industrija na osnovu kojih možete graditi vlastiti logotip,
 7. Shopify – ovaj softver nudi mogućnost izrade logotipa, QR kodova, pomoć pri izboru imena za organizaciju i slično,
 8. Logaster – nudi mogućnost kreacije različitih varijanti logotipa iz kojih odabirete željeni logotip,
 9. UCraft – kreaciju logotipa započinjete izborom ikone koju prilagođavate potrebama organizacije, odnosno brenda, a ovaj softver nudi i mnoštvo drugih usluga kao što je besplatan hosting za cloud, te razne web šablone,
 10. Logo Type Maker – softver veoma jednostavan za korištenje gdje samo unesete ime organizacije i predložak koji dobijete mijenjate prema svojim potrebama i željama.

Prednosti i nedostaci besplatnih programa

Besplatni programi za dizajn logotipa su prilično automatizovani i veoma ih je jednostavno koristiti. Nije Vam potrebno dodatno znanje iz grafičkog dizajna kako biste koristili bilo koji od ovih programa. Korištenjem ovih programa ćete uštedjeti ne samo na novcu jer su besplatni, nego i na vremenu.
Logo koji je izrađen na ovaj način nije originalan jer se uglavnom radi po šablonima koji se prilagođavaju. Zato ne postoji ni mogućnost da postane Vaš registrovani zaštitni znak.
Izrada logotipa na ovakav način čini Vašu organizaciju manje profesionalnom. Za manje organizacije koje tek počinju svoj poslovni poduhvat izrada logotipa na ovaj način je prihvatljiva, a svakako postoji uvijek mogućnost profesionalnog redizajna logotipa.

Savjeti za izradu logotipa

Pri izradi logotipa veoma je važan izbor i kombinacija boja koje nose značenje. Ali postoje alati koji Vam mogu pomoći pri tome, kao što je Paletton. Paletton je program koji pomaže pri pronalasku i izboru komplementarnih boja, sekundarnih i tercijarnih boja i slično.
Imajte na umu da postoje i stranice kao što je Fiverr na kome možete dizajnirati logotip za $5.00. Također, možete koristiti i Upwork ili Freelancer stranice na kojima vrlo povoljno možete naći dizajnera koji će Vam profesionalno izraditi logotip.

Izvor: https://marketingfancier.com

Share: