U savremenom svetu online prodaje, platforme kao što je Redbubble pružaju priliku ne samo umetnicima i dizajnerima sa tradicionalnim pristupom, već i onima koji su okrenuti novim tehnologijama, uključujući korišćenje alata za veštačku inteligenciju (AI), za kreiranje originalnih radova. Ako razmišljate o lansiranju sopstvene online prodavnice sa personalizovanim proizvodima, bilo da vaša kreativnost dolazi iz klasičnih tehnikama ili inovativnih AI alata, Redbubble može biti savršena platforma za vas.

U ovom blog postu, vodićemo vas korak po korak kroz proces otvaranja vaše prodavnice na Redbubble platformi, omogućavajući vam da svoje kreativne vizije pretvorite u profit, bez brige o zalihama ili logistici.

Otvaranje prodavnice na platformi Redbubble – 5 jednostavnih koraka

Proces otvaranja prodavnice je prilagođen korisnicima i dizajniran da bude što jednostavniji, omogućavajući vam da se fokusirate na kreiranje dizajna, dok Redbubble preuzima brigu o proizvodnji, distribuciji, i korisničkoj podršci. U nastavku ćemo vam predstaviti 5 jednostavnih koraka koji će vam pomoći da bez problema započnete svoju avanturu na Redbubble-u i otvorite vašu prvu prodavnicu na ovoj palatformi.

Korak 1: Kreiranje naloga

Prvi korak ka otvaranju vaše prodavnice na Redbubble je kreiranje korisničkog naloga. Posetite sajt Redbubble i kliknite na opciju Registruj se u gornjem desnom uglu, nakon čega ćete dobiti ovakav prikaz:



U otvorenom panelu odaberite opciju “Artist signup”. 

  1. Unesite svoju email adresu
  2. Ime prodavnice i 
  3. Postavite šifru

Nakon unosa podataka kliknite na “Sign Up” i dobićete obaveštenje da je vaša prodavnica kreirana.To vam otvara put do panela “Sell Your Art”

Korak 2: Postavljanje vašeg profila

Pre nego što počnete sa prodajom, važno je da postavite svoj profil. To uključuje dodavanje profila i naslovne slike, kao i kratki opis o sebi ili vašem brendu. Ovo je vaša prilika da se predstavite potencijalnim kupcima i da ih upoznate sa vašim radom.

A screenshot of a phone

Description automatically generated.

Da bi ste nastavili dalje idemo do kontrolne table (Dashboard), ovde unosimo sve potrebne podatke.

Tu nam se pojavljuju tri opcije

  1. Create products
  2. Set Up Shop
  3. Get Paid

Krećemo od zadnje tj. treće opcije, Get Paid. U Dashboardu kliknite na Get Paid

Ovde postoji nekoliko koraka:

  • Add your name
  • Confirm your email
  • Confirm your phone number
  • Add your residential address
  • Add payment details

U ovom delu upišite svoje Ime i Prezime

Ovde je potrebno da upišete svoju email  adresu, može biti lična ili može biti od vaše buduće Redbubble prodavnice. Najjednostavnije je da otvorite nalog na Gmailu sa nazivom svoje prodavnice tako da imate email sa istim imenom.Na kraju ćete izvršiti verifikaciju vaše email adrese.

U ovom delu moramo obavezno  uneti ulicu, mesto, poštanski broj i državu u kojoj živimo.

Ovde samo označimo Same as Above.  

Postal Address je u slučaju da nešto kupujemo na Redbubble, to je adresa za isporuku.  

Ako vam nije ista kao Residential Address, možete uneti drugu adresu.

U ovom delu treba da izvršite konekciju sa svojim  PayPal nalogom. Možete povezati lični tj. fizički nalog ili svoj poslovni, Business nalog (Option 1).

Dve stvari su važne, da odaberete valutu plaćanja tj. u kojoj će vam valuti Redbubble uplaćivati kada nešto prodate na svom shopu. To se ne može menjati zato budite sigurni da li želite valutu u EUR-ima, US dolarima ili neku treću valutu.

Tabela ispod vam  može pomoći da odaberete valutu. Bankovni račun možete koristiti i povezati na Redbubble samo  ako imate račun u ovim zemljama za sve ostalo je samo Paypal.

A screenshot of a computer

Description automatically generated

Nakon što ste povezali svoj PayPal nalog ostaje još da ga verifikujete.

A screenshot of a web page

Description automatically generated

U delu User Agreement, kvačica je je već uključena, ovaj dio je obavezan da bude čekiran. Ako ste sve prošli, svi podaci provereni i ispravni, pritisnite Save Change i idite na naredni korak.

Ponovo idite na Dashboard i odaberite Set up Shop.

Da bi ste popunili neophodne podatke za ovaj korak treba da pripremite tri stvari:

  1. Avatar – slika, dimenzija 100px x 100px za svog avatara tj. sliku koja će predstavljati identitet vase prodavnice. Kada postavimo željenu sliku pritisnemo dugme Upload.
  1. Cover image – fotografija mora biti 2400px široka i 600 px visoka u PNG ili JPEG format. Generalno sve slike za Redbubble treba da budu u PNG formatu.
  1. Bio – pripremite kratku biografiju o sebi.

Ostale potrebne stavke uglavnom ostavljate kako je Redbubble predložio.

  • Kako to izgleda na realnom primjeru  pogledajte ispod.
A screenshot of a computer

Description automatically generated

Na kraju, kada sve popunimo pritisnemo Save Changes.

Korak 3: Dodavanje vaših radova

Sada se vraćamo na Dashboard I dio koji se zove Create products. Zatim odaberemo Add designs i tada se otvara panel Add new work.

Vidimo dve mogućnosti, jedna je da napravimo novi proizvod a druga je da postojeći iskopiramo I na njemu izvršimo neke izmjene npr. originalna slika je imala background (pozadinu) a sada smo uklonili pozadinu I želimo da napravimo proizvode bez pozadine.

A screenshot of a computer

Description automatically generated

Pošto krećemo iz početka odabiremo Upload new work. Ovde je važno napomenuti  da kada otvaramo prodavnicu treba da postavimo pet proizvoda tj slika da bi Redbubble prihvatio vašu prodavnicu (pripremite ranije).
Slike trebaju da su u visokoj rezoluciji. Najbolje je imati što veću rezoluciju, minimalna preporučena rezolucija je 4000px x 4000px.

U zavisnosti od proizvoda na koje postavljate sliku, potrebna rezolucija nekada može biti i preko 8000px. Kada imate najvišu rezoluciju onda je slika, odnosno dizajn primjenjiv na sve proizvode.

Prvi korak je da se slika uploaduje

Naredni korak je da definišete:

  • Title – naslov slike – OBAVEZNO
    Tags – tagovi su riječi po kojima će vas vaš kupac lakše pronaći. Preporuka Rebubbla je da se upiše do 15 tagova, svaka reč mora biti odvojena zarezom.
  • Descriptions – kratak opis slike koji bi trebalo da zaintersuje potencijalnog kupca

Tagovi i opis slike ne morate napisati, nije obavezno, ali je preporuka da se napišu kako bi vašu prodavnicu lakše pronašli potencijalni kupci.

Korak 4: Postavljanje proizvoda

Kada dodate svoje radove, možete da izaberete na kojim proizvodima želite da se oni pojavljuju. Redbubble nudi širok spektar proizvoda, od odeće i aksesoara do dekoracija za kuću. Izaberite proizvode koji najbolje odgovaraju vašem stilu i radovima.

Redbubble Vam nudi preporučene proizvode na koje automatski aplicira Vaš dizajn, na vama je da pregledate sve proizvode i vidite kako slika, dizajn izgleda na njima.

Ako je dugme Enabled zelene boje, proizvod je uključen za prodaju a ako je Enabled sive boje to znači da kupci ne vide taj proizvod i nije u prodaji.

A screenshot of a clock

Description automatically generated

Ako niste zadovoljni izgledom nekog proizvoda idemo na sledeći korak a to je Edit, uređivanje  proizvoda.

Kada kliknemo na polje Edit  otvara se editor slike:

A screenshot of a computer

Description automatically generated

U ovom editoru možemo uraditi nekoliko aktivnosti.

  • Ako nam se slika za ovaj tip proizvoda ne sviđa možemo je zameniti na ovom mestu, samo za ovaj proizvod.
  • Kada god otvorimo ovaj editor neophodno je da  centriramo proizvod, vertikalno i horizontalno.
  • Možemo da promenimo boju pozadine (background)
  • Povećati ili smanjiti sliku
  • Slika se može prikazati i u obliku patterna,

Kada smo sve ovo obavili i zadovoljni smo s rezultatima kliknemo dugme

Ako niste zadovoljni izgledom proizvoda i posle svih prethodnih aktivnosti, rešenje je da isključite proizvod iz vaše prodavnice tako što će te kliknuti na Enabled koji će se onda pretvoriti u Enabled sive boje.

Da bi smo završili sa ovim delom imamo još par koraka prije nego se ovaj proizvod pojavi na Vašoj prodavnici.

Kao što možete videti ispod potrebno je označiti kojem mediju pripadaju vaše slike, dizajn. Najbolje da uradite kao u primeru.

Uradite sledeće 

A screenshot of a computer

Description automatically generated
  • Default product in your shop – Ovde ostavite kako vidite to je preporuka Redbubbla
  • Who can view this work – Označite Anybody (public)
  • Is this mature content – Označite No
  • Na kraju dajete izjavu da imate pravo da prodajete proizvod, da ste vlasnik dizajna, slike.

Kada ste sve ovo  završili ostalo je da pritisnete

i vaš prvi proizvod se pojavljue u formatu kako ée izgledati u Va[oj prodavnici.

Za početak je potrebno da dodate svih pet dizajna da bi vas Redbubble prihvatio!

Korak 5: Određivanje cena

Jedan od ključnih aspekata prodaje na Redbubble je određivanje cene vaših proizvoda. Redbubble ima već preporučenu cenu za za svaki proizvod a Vaša zarada po prodanom proizvodu iznosi 20%.

Ukoliko želite da prilagodite ovaj procenat, postupak je jednostavan. Idite na podešavanja vašeg naloga, tako što ćete kliknuti na “Account Settings” zatim, u delu menija pod nazivom “Artist’s Tools”, odaberite opciju “Product Pricing”.

Ovde možete prilagoditi procenat zarade po vašoj želji. Redbubble vam omogućava da postavite svoju maržu zarade na osnovnu cenu koju platforma određuje. Budite realni prilikom određivanja cena kako biste ostali konkurentni, ali i osigurali pristojan profit.

Nakon koraka Vaša prodavnica je spremna za pregled i odobravanje od strane Redbubble platforme.
Ova procedura može trajati i do nedelju dana jer je potrebno da se proveri orginalnost radova, da niste koristili dizajne koji su zaštićeni autorskim pravima i sl.

Ukoliko je sve u skladu sa politikom ove platforme, dobićete email od Redbubbla da je vaša prodavnica aktivna.

ČESTITAMO upravo ste otvorili svoju prvu prodavnicu na ovoj popularnoj platformi!

Možemo zaključiti

Da je otvaranje prodavnice na platformi Redbubble relativno jednostavan proces koji vam može omogućiti da zaradite od svoje kreativnosti. Važno je da se posvetite kreiranju unikatnih radova, odabiru pravih proizvoda za prodaju i efikasnoj promociji vaše prodavnice. Sa malo truda i posvećenosti, vaša Redbubble prodavnica može postati uspešan online biznis.