Dekupaž – Vodič za početnike

2294
Share:

Pojednostavljeno, dekupaž uključuje rezanje salveta ili slika, njihovo lijepljenje na predmet, a potom premazivanje slika i predmeta slojevima laka. Gotov artikal može izgledati tako lijepo da se stiče utisak da je oslikan od strane pravog umjetnika.

Šta je dekupaž /decoupage/? U članku Dekupaž – Tehnika iz 12. vijeka koja i danas opčinjava smo obradili istorijat ove tehnike a radi podsjećanja ćemo navesti da riječ decoupage dolazi od francuskog glagola decouper-a što znači “sijeći”. Dekupaž tehnikom, se može za potrebe personalizacije, koristiti gotovo bilo koji predmet u vašem domu, a odlična stvar je što dizajn može biti jednostavan ili složen onoliko koliko vam se dopada.

Danas se lako može nabaviti veliki izbor materijala i alata namijenjenih specijalno za dekupaž, a ono što oduševljava u vezi sa ovim hobijem je to što vjerovatno imate puno stvari kod kuće kako biste mogli započeti jednostavne projekte već danas.

Šta možete ukrasiti dekupažom?

Salvete i slike se mogu prenijeti na skoro svaki predmet. Najpopularniji predmeti danas uključuju:

 • Kutije, vaze, lonce
 • Pločice, činije
 • Svetiljke, lampice
 • Namještaj
 • Okviri, ogledala…

Ovo bi mogli biti predmeti koje već posjedujete, ali želite ih ukrasiti i personalizovati. Predmete takođe možete posebno kupili, kao što su na prijmjer jednostavne drvene kutije i okviri.

Da li vam je potreban poseban papir za dekupaž?

Postoji toliko mjesta sa kojih možete iskoristiti motive za  dekupaž tehniku. U ovom Vodič za početnike dekupaž navešćemo najčešće:

 • Ukrasni papir – idealna debljina i široko se koristi jer je dostupan u mnoštvu tradicionalnih i modernih motiva
 • Tapete
 • Časopisi / katalozi
 • Dekupaž salvete – posebno rađene salvete za ovaj predivni hobi. Jako su dostupne
 • Čestitke i razglednice
 • Tkanine
 • Ukrasne salvete
 • Origami papiri – ovo su mali kvadratni listovi papira sa mini dizajnom i obrascima.
 • Knjige bez autorskih prava – one sadrže slike svih vrsta.

Ako ste tek početnik, izaberite salvete koje imaju jasno izdvojenu sliku/motiv na sebi, jer će to olakšati rezanje – za razliku od salvete čiji motivi imaju zamućene ivice. Ako koristite sliku umjesto salvete i zabrinuti ste da koristite original, možete ih kopirati u boji ili skenirati.

Koji je najbolji lijepak za dekupaž?

Ovo su najbolji tipovi ljepila koji se koriste za dekupaž:

Lijepak za dekupaž – lijepak posebno napravljen za ovaj hobi i danas dostupan u svim zanatskim radnjama i knjižarama. Savršen je jer se može koristiti i kao lijepak i kao lak.

PVA (Polyvinyl acetate) lijepak, poznat kao lijepak za drvo / drvofiks – višenamjenski lijepak koji kada se osuši može služiti za spajanje papira, slike, tkanine na drvo ili metal.

Lijepak u spreju – brzo i lako se suši

Lak – najbolji lak za korištenje je providan, bez obzira koliko slojeva ste nanijeli – neće zamutiti motiv

Ako vam je potreban mat izgled, koristite providni lak za svaki sloj koji nanosite (kako biste izbegli zamućenje), a zatim koristite mat lak za završni premaz.

Koji alat je potreban za dekupaž?

Makaze – sijeckanje je radnja koja se u dekupaž tehnici najčešće ponavlja, tako da je par zaista oštrih makaza dobrodošlo. Oštre makaze su važne kako biste osigurali da dobijate jasne ivice.

Oštri nož ili sklapel – potreban za isijecanje detalja i složenih oblasti. Uvijek koristite oštri nož ili skalpel jer tupi mogu upropastiti motiv

Pinceta – potrebna za manipulaciju malih motiva ili dijelova motiva

Šmirgl papir – za pripremu predmeta, glačanje i uklanjanje slojeva laka

Pamučni / vuneni štapići – (može se improvizivati sa higijenskim štapićima za uši) – sa njima se mogu pokupiti male količine viška ljepila

Boje – Obično se koriste 
akrilne boje. Podloga se najčešće priprema sa svetlom bojom ali predlažemo da se boja podloge slaže sa salvetom odnosno motivima koje planirate koristiti kako ne biste dobili efekat nalijepljene sličice. Mogu se koristiti i druge vrste boja. Boje se takođe mogu koristiti za finalna i dodatna ukrašavanja

Četkice – potrebno je više vrsta četkica: 
četkica za lijepak 
(najbolje je da bude široka i tanka), 
četkica za lak (ukoliko želite da vaš predmet prelakirate na kraju), 
četkica za boju (ako se odlučite da vašem predmetu date osnovnu boju prije nanošenja salvete)

Meki sunđer / tkanina – potrebno za nanošenje i/ili brisanje viškova ljepila

Ukoliko više volite video uputstva, uživajte u videu Youtube korisnika DanArt. Kratki informativni video o tome šta Vam je sve potrebno od materijala za osnovne početne korake u dekupažu.

Svi navedeni materijali i alati bi trebali biti dostupni u lokalnim umjetničkim i zanatskim radnjama.

Dekupaž: Osnovne tehnike i radnje

Priprema radne površine

Prije početka rada potrebno je pripremite površinu na kojoj ćete raditi. Ovo može biti poseban radni sto ali kao početnik možete raditi i na kuhinjskom stolu. Potrebno je da radna površina bude čista, bez prašine a morate znati da postoji mogućnost da svoj sto i zaprljate. Pripremite radnu površinu i osigurajte je od eventualnog prljanja.

Pripremite površinu predmeta koji želite ukrasiti

Nakon što ste odabrali predmet za dekoraciju, uvjerite se da je površina čista, nemasna i bez prašine jer lak kasnije uvećava sve nesavršenosti. Priprema površine se vrši pomoću šmirgl papira odnosno finim brusnim papirom (br 600,800,1000). Nanesite boju za podlogu. Podloga se najčešće priprema sa svijetlom bojom ali predlažemo da se boja podloge slaže sa salvetom odnosno motivima koje planirate koristiti kako ne biste dobili efekat nalijepljenje. Kada se boja osuši, lagano je prebrusite sa šmirglom, tek toliko da uklonite poteze četkice.

Pripremite motiv

Bez obzira da li ćete motive preuzimati sa salvete, časopisa ili knjige prvo je potrebno da isječete djelove koje ćete koristiti. Najbolje je prvo grubo isijeći motiv, a potom pristupiti preciznijem rezanju. Ukoliko koristite sliku iz časopisa ili pak fotografiju i vidite bijelu ivicu oko motiva, obojite je bojom / olovkom koja odgovara bilo slici ili pozadini na kojoj će se motiv koristiti.

Rasporedite motiv / slike ili njihove djelove

Prije nego što počnete lijepiti, budite sigurni da ste zadovoljni poziicjama motiva na predmetu koji ukrašavate. Koristite pincete za postavljanje sitnih slika.

Lijepljenje motiva

Nakon što ste postavili motive na pozicijama koje ste odredili, ljepilo niježno nanosite preko uvijek vodeći računa o naborima i višku ljepila. Pokreti nanošenja ljepila se najčešće vrše od sredine ka ivicama.

Lakiranje

Povedite računa da je lijepak suv prije nego što počnete da lakirate. Nakon nanošenja laka, ostavite lak da se potpuno osuši između svakog sledećeg nanošenja sloja laka.

Može biti potrebno od četiri do 15 slojeva u zavisnosti od toga koliko je debeo papir za dekupaž i koliko želite da na kraju sve bude glatko i sjajno.

Da biste postigli fino lakiranu površinu, potrebno je da nakon nekoliko slojeva laka lagano ošmirglate površinu, pa potom očistite od prašine i ponovo lakirate. Nastavite sa ponavljanjem ovog procesa sve dok ne budete zadovoljni finalnim izgledom. – koristiti šmirgl papir odnosno fini brusni papir (br 600,800,1000)

Ukoliko ste savladali osnove dekupaž tehnike i želite unaprijediti svoj rad predlažemo da se upoznate sa sjajnim materijalom kao što je kontur pasta. O njoj smo pisali na našem Blogu na sledećem linku.

Izvor: kukica.com

Na YT postoji mnogo tutorijala iz kojih možete naučiti kako da postanete pravi dekupaž umjetnik i da ovaj hobi pretvoriti u unosnu biznis ideju.

U nastavku pogledajte neke od tutorijala:

Share: