Jednostavni Savjeti Za Dobar Javni Nastup I Efikasnu Prezentaciju

1863
Share:

“Halo seko, što je meni ovo trebalo? Kako ću ja to? Zašto baš 200 ljudi? Umrijeću…” S druge strane žice čujem opušten sestrin glas: “ Smiri se zašto praviš dramu, nije tako strašno? Zar je važno da li ima 20 ili 200 osoba….?”

Ovako je zvučao moj razgovor pred prvu prezentaciju koju sam trebala održati u Domu Mladih u Sarajevu….danas, nakon nekoliko desetina održanih prezentacija mogu vam reći da je sestra bila u pravu. Nije strašno kao što izgleda i tačno je 20 ili 200 ljudi u publici, sasvim je svejedno….

Vjerovatno ste imali priliku gledati nekoga kako nešto prezentuje, možda ste pomislili: lako je njemu jer je “rođen s tim”, prirodno je talentovan…

Sigurno je da postoje osobe koje imaju više talenta za javni nastup ali u većini slučajeva trebate imati na umu da se dobri predavači ne rađaju, oni se stvaraju!

Zašto su važne vještine prezentovanja i javnog nastupa?

U posljednjem desetljeću je porastao značaj prezentacijskih i komunikacijskih vještina pri pronalaženju posla.
U devet od deset oglasa za posao koji podrazumijeva rad sa ljudima, poslodavci zahtijevaju da kandidati imaju razvijene prezentacijske i komunikacijske vještine. Ovakav trend će biti nastavljen i u budućnosti.
Malo smo istraživali oglase za posao, u velikom broju oglasa smo pronašli sljedeće uslove:

 • Odlične vještine komunicranja i prezentovanja,
 • Izražena sposbnost javnog nastupa i prezentovanja,
 • Izražene prezentacijske i komunikacijske vještine….
   

Zašto su ove vještine uopšte tako važne?

Odgovor na ovo pitanje je vrlo jednostavan.  Bez obzira da li ste student, tražite posao ili imate vlastiti biznis i imate sva znanja ovog svijeta na određenu temu, teško ćete dobiti visoku ocjenu, impresionitati potencijalnog poslodavca ili dobiti dobre poslovne ponude, ukoliko svoje znanje ne prezentujete na pravi način.

Šta treba da sadrži dobra prezentacija?

Kada razmišljate o sadržaju prezenacije, polazna tačka je glavna poruka koju želite prenijeti te osmisliti način na koji će ta poruka biti jasno i nedvosmisleno prenesena vašoj publici.

“If you don’t know what you want to achieve in your presentation your audience never will.” – Harvey Diamond

Prilikom pravljenja prezentacije uvijek pokušajte da podijelite cjelokupni saržaj na 3 glavna dijela:

 1. Uvod – u kome ćete publici u kratko reći šta je ono o čemu ćete pričati
 2. Glavni dio – ispričati to
 3. Zaključak – ispričati ukratko o čemu ste pričali

Ovakva struktura prezentacije treba da bude jednostavna za praćenje, da osmislite dobre veze između ključnih dijelova te da se fokusurate samo na ključne stvari.

Neka svaki slajd sadrži glavne teze (od 3 do 5) o kojima ćete govoriti, jer ukoliko slajd sadrži previše teksta, publika će pokušati da ga pročita, na ovaj način će vrlo brzo izgubiti fokus i više vas neće slušati, to svakako ne želite . 

Postoje različite teorije o tome koliko slajdova treba da sadrži dobra prezentacija, koliko treba da traje. Ono u čemu se svi slažu je da prezentacija ne treba da bude preduga i ukoliko je  moguće da ne traje duže od 30 minuta u jednom komadu.

Ukoliko niste sigurni koliko traje vaša prezentacija, ovaj konvertor  broja riječi u minuti vam može pomoći.

Dizajn sajdova zavisi od teme koju obrađujete ali i od vaših ličnih preferencija. Preporuka je da koristite atraktivne pozadine koje ne smiju imati previše boja.
Važno je da vam svi slajdovi imaju istu pozadinu. Takođe, je važno da vodite računa da vam tekst bude vidljiv i njegova boja se mora razlikovati od pozadine prezentacije.

Besplatne PowerPoint teplejte možete preuzeti i sa interneta.

Idealno bi bilo da vaša prezentacija bude jedna logička cjelina, koja će kroz praktične primjere, anegdote, slike, ilustracije i sl. publici  “priča priču” o temi koju obrađujete.

Na pitanja koliko slajdova treba da sadrži prezentacija, koliko teksta treba biti slajdu, koliko dugo treba trajati prezentacija odgovorio je Guy Kawasaki u postavljenom pravilu 10 – 20 – 30 koje definiše:

 • 10 slajdova je optimalan broj slajdova po prezentaciji.
 • 20 minuta je najduže vrijeme koliko bi prezentacija trebala trajati.
 • Veličina fonta 30 je najmanji font koji trebate koristiti
   


Možda vam ovo pravilo može poslužiti kao dobar orijentir ali ono što se u praksi pokazalo,  je da ne postoji tačan broj slajdova koji treba da sadrži određena prezentacija već da njihov broj zavisi od sadržaja i poruke koju želite prenijeti.
Isto je i sa dužinom prezentovanja i fontom koji koristite…

Vaša publika  sluša vas i od vas očekuje odgovore na određenu temu, dok je prezentacija, iako važan dio, ipak  samo vizuelno pomagalo koja treba da upotpuni cijelu priču.

Šta je važno prije početka javnog nastupa

Detajno ste istražili  temu, uradili dobru pripremu prezentacije, ponovili x puta sve što želite reći šta je sljedeće?
Vječna dilema, šta obući? Koji to outfit najbolje odgovara ovoj prilici. Možda ste čuli za izreku:

Odjeća pokriva ali i otkriva mnogo toga!

Ako niste sigurni šta da obučete odaberite malo formalniju odjeću, bez upadljivih modnih detalja koji bi skretali pažnju publike. Obucite se i ponašajte kao profesionalac.

Prije svakog javnog nastupa jako je važno da dođete bar pola sata prije početka, kako bi imali dovoljno vremena da pogledate I “osjetite”  prostor u kome ćete govoriti, da prekontrolišete opremu koju ćete koristiti.

Ukoliko imate vremena  razmislite u kom položaju ćete se nalaziti u odnosu na publiku, vodeći računa da stanete tako da sve vidite  ali i da svi vide vas, kao i da uklonite sve  barijere između vas i publike.

Ne zaboravite da prezentacijske vještine i sposobnosti javnog nastupa nisu privilegija samo posebno talentovanih osoba, svatko može održati  profesionalnu prezentaciju ukoliko posveti dovoljno vremena njenoj pripremi i uvježbavanju.

“It takes one hour of preparation for each minute of presentation time.” – Wayne Burgraff

Da, da i da!!!  Bez obzira kako zvuči gornja izreka, moji najbolji javni nastupi su bili kada sam najviše vremena provela vježbajući prezentaciju pred ogledalom, na terasi, u dvorištu, u toaletu (ali bukvalno ) gdje god sam stigla.

Kako započeti javni nastup

dobar javni nastup
Izvor: Pixabay

“There Are Only Two Types Of Speakers In The World. 1. The Nervous And 2. Liars.” – Mark Twain

Bez obzira koliko ste dobro pripremili i uvježbali prezentaciju, velika je vjerovatnoća da ćete zbog naleta adrenalina osjećati ubrzano lupanje srca, ruke će vam se znojiti noge klecati… Ne brinite, nervoza je normalna pojava!

Prvi utisak je veoma važan a najbolje sredstvo za ostavljanje dobrog prvog utiska je osmjeh. Sačekajte nekoliko sekundi, udahnite duboko i uputite iskren osmjeh publici uz direktan kontakt očima.

Kada osjetite da ste zadobili pažnju publike, počnite vašu prezentaciju sa nekom interesantnom anegdotom vezanom za temu, zanimljivom statistikom ili izrekom kako bi na samom početku pridobili njihove simpatije.

Imate oko 20 sekundi da privučete pažnju i samo 7 sekundi za ostavljanje prvog utiska!!!

U toku javnog nastupa

Onog trenutka kada zapoćnete govor, sva pažnja je usmjerena ka vama.
Postoji nekoliko važnih detalja koji mogu poboljšati ili pokvariti utisak o vašem nastupu:

 • Iako šala ili neki vic može da bude odlično sredstvo za “probijanje leda” morate biti vrlo oprezni, jer je vrlo teško pronaći šalu koja odgovara kontekstu prezentacije a da pri tom ne uvredi nekoga u publici.
   
 • Vrlo je važno da od samog početka vaš govor bude energičan pri čemu trebate voditi računa da ne pričate prebrzo jer je to pokazatelj nervoze. Pravilno artikulišite i izgovarajte svaku riječ.
  S vremena na vrijeme promjenite ton kojim govorite jer to utiče na dinamiku prezentacije.
   
 • Pokušajte da ne zadržavate pogled na slajdovima, slobodno koristite pauze u toku govora
   

“The right word may be effective, but no word was ever as effective as a rightly timed pause.” – Mark Twain

 • Uključujte publiku kada je to moguće. Pratite njihove reakcije i u skladu s tim vodite prezentaciju. Npr. ako primjetite da se publika počela dosađivati, da im pogled luta, napravite pauzu, napravite nešto čime ćete im ponovo privući pažnju.
  Budite fleksibilni!
   
 • Ne izvinjavajte se u toku govora, ukoliko zaista niste napravili neku veliku grešku (ja sam ovo praktikovala vrlo često )
   
 • Održavajte kontakt očima s publikom tako da ravnomjerno gledate u svim pravcima, nemojte zadržavati pogled samo na određenim osobama
   
 • Pazite na govor tijela  i neverbalnu komunikaciju
   
 • Budite svoji, duhoviti, širite pozitivnu energiju i uživajte!
   
Pozitivan javni nastup

Zatvaranje javnog nastupa

Na samom kraju prezentacije važno je da ne dozvolite pad dinamike, možete pozvati publiku da razmisle ili daju svoje prijedloge na određenu temu.

Ukratko sumirajte sve o čemu ste govorili.

Ukoliko ste najavili da će prezentacija trajati 1 sat, obavezno završite malo ranije, ostavivši vremena za odgovore na potencijalna pitanja publike.

Svoje izlaganje završite efektnom rečenicom koja može biti neka šala, aforizam ili anegdota po kojoj će vaša prezentacija ostati upamćena.

Uvijek imajte rezervni plan

Ponekad se desi da iako ste sve isplanirali nešto pođe po zlu. Laptop se u pola prezentacije ugasi, nestane baterije u projektoru, ne funkcioniše Wi-Fi….

Za ovakve nepredviđene i nepoželjne situacije uvijek je dobro da imate rezervni plan. Neke od stvari koje možete uraditi:

 • Ponesite hard copy verziju vaše prezentacije koja vam može pomoći dok tehničko osoblje ne otkloni kvar.
 • Snimite prezentaciju na USB kako bi je lako mogli prenijeti na drugi računar.
 • Iako organizatori imaju projektor, kao rezervni, ponesite svoj vlastiti ukoliko ga imate.
 • Unaprijed provjerite na koji načine se možete povezati na internet.


Iako ne možemo predvidjeti baš sve situacije koje mogu da se dese, ovih nekoliko detalja će vam pomoći da se osjećate sigurnije, smanjite nervozu i svoju energiju usmjerite na sadržaj i publiku.

Kako savladati strah od javnog nastupa

Strah od javnog nastupa

Evo nekoliko jednostavnih savjeta koji su meni pomogli da prevaziđem strah od javnog nastupa:

 • Odustanite od ideje da po svaku cijenu morate ostaviti dobar utisak i fascinirati publiku – ovakav osjećaj stvara veliki pritisak i dovodi do preplašenosti i anksioznosti. Neka vaš imperativ bude da ostavite dobar utisak ali nemojte samo o tome misliti, jer će vas ovakav pritisak dovesti do kontraproduktivnog djelovanja
 • Nemojte sumnjati u svoju stručnost na osnovu nekoliko neuspjeha – morate imati u vidu da se neuspjesi dešavaju i najboljima. Greške tokom nastupa se dešavaju svima i ne treba ih doživjeti kao katastrofu
 • Ne budite perfekcionista – Ubijedite sebe da ste dovoljno dobri ali da ne morate biti savršeni, savršenstvo ne postoji…..
 • Razmišljajte samo o narednom koraku – Nemojte razmišljati puno unaprijed, svaka naredna aktivnost je važna za sebe i maksimalno joj se posvetite.

Za Kraj

Svaki javni nastup je priča za sebe  ali svima je zajedničko jedno: najvažnije je da privučete i održite pažnju slušalaca.
Nakon svega o čemu smo pisali jedan savjet možemo izdvojiti kao najvažnijI:

BUDITE SVOJI – ne pokušavajte kopirati nekoga jer najbolji utisak ćete ostaviti na druge ako budete ono što zaista jeste, ako svojoj publici date dio sebe!

Izvor: ePreduzetnik
Foto: Pixabay

Share: