Snaga vašeg ličnog brenda i 5 načina da ga maksimizirate

Share:

Kao i većina drugih ljudi koji započinju novi biznis nisam znala koliko je jačina ličnog brenda važnaza izgradnju uspješnog biznisa.
Slala sam 60 “hladnih” poruka dnevno, imala sam sreću ako dobijem jedan ili dva odgovora. Tek kad sam otkrila snagu ličnog brendiranja, shvatila sam šta sam to radila pogrešno. Dane i sedmice sam provodila proučavajući vrste sadržaja i tehnike brendiranja vodećih preduzetnika – koje sam odlučila prilagoditi i primijeniti za sebe.

Nakon nekoliko sedmica objavljivanja sadržaja i brendiranja koristeći naučene tehnike, na moje iznenađenje, procenat odgovora na poruke se povećao nekoliko puta.
Od jednog ili dva odgovora na 60 poruka koje sam slala dnevno, sada sam dobijala 15-20 odgovora.
Tada sam otkrila stvarnu snagu jakog ličnog brenda. Kao preduzetnik u svijetu internet poslovanja, vrlo je važno ali istovremeno i veoma teško privući pažnju na društvenim mrežama,

Snažan lični brend uliva povjerenje kod vaše publike i potencijalnih klijenata, jer oni imaju uvid u to ko ste, šta radite i kako im možete pomoći – i za to je dovoljan samo brzi pogled na vaš profil.

Bilo da se radi o LinkedIn-u, Instagramu ili Facebooku – ako poslujete putem Interneta, evo 5 načina da poboljšate svoj lični brend i ostvarite maksimalne rezultate.

Paleta boja koju koristite

Jedan od najjednostavnijih, a najčešće zanemarenih dijelova ličnog brenda je jasna, istaknuta paleta boja. Ranije u tekstu je već pomenuto da je teže nego ikada istaknuti se, zato koristite jake boje kako biste istakli svoj brend, postali prepoznatljiviji i izdvojili se iz mase.
Uključite odabranu boju u svoje postove, okvire za fotografije, izjave klijenata, pa čak i u natpise i naslovne fotografije. Ne zaboravite da budete dosljedni na svim platformama.

“Brend je skup očekivanja, sjećanja, priča i odnosa koji zajedno uzimaju u obzir potrošačevu odluku da odabere jedan proizvod ili uslugu u odnosu na drugi.” – Seth Godin

Pet stubova

Važna stvar koju sam naučila na webinaru vrlo poznatog predavača na temu ličnog brendiranja je njena metoda 5 stubova.
Metoda 5 stubova je jednostavna – odaberete 5 stvari koje najbolje predstavljaju vas i vaš brend. Budite sigurni da sve što objavite spada u tih pet kategorija.
Na primjer: fitness, preduzetništvo, priroda, marketing i golf.
Na taj način kada netko naiđe na vaš profil, na prvi pogled može vidjeti šta tačno radite.

Pričajte priče

I u pisanom i u video sadržaju, priča je najbolji način za povezivanje i izgradnju povjerenja sa publikom. Priča je savršen način da utičete, angažujete i inspirišete ljude. Ovo je siguran način da motivišete pratioce da konzumiraju vaš sadržaj svaki put kada ga objavite.
Zapamtite, rasponi pažnje iz dana u dan postaju sve kraći, pa koristite ovaj metod kako bi zadržali pažnju vaše publike.

Jedinstven sadržaj

Videozapis ili tekstualni sadržaj koji se po svom sadržaju ne razlikuje od drugih neće privući pažmju publike. Tehnologija vam omogućava da koristeći sjajne aplikacije stvorite kvalitetan video sadržaj koji će privući pažnju. Stvaranje pametne grafike i postova pomoću Canve još je jedan siguran način da vaš sadržaj učinite jedinstvenijim.

“Ključno je, da bez obzira koju priču ispričali, od vašeg kupca napravite heroja.” – Chris Brogan

Kreiranje besplatne vrijednosti

Istinski vjerujem da što više dajete, više dobijate. Nije tajna da svi vole besplatne stvari – a stalnim pružanjem vrijednosti svojoj publici besplatno, velika je vjerovatnoća da će oni kada odluče da kupe određeni proizvod ili uslugu, prvo potražiti vas.
Jednostavan foto-post više nije dovoljan da zadrži publiku, osim ako niste supermodel. Koristan sadržaj za pratioce na društvenim mrežama je sjajan način za jačanje vašeg ličnog brenda.

Lično brendiranje podrazumijeva izgradnju povjerenja i stvaranje jasne slike o tome ko ste, čime se bavite i kako možete pomoći ljudima.

Primjenite ovih 5 savjeta kako bi vaš lični brend učinili jakim i prepoznatljivim!

Izvor: addicted2success
Fot: Pixabay

Share: