Top 8 Biznis trendova za 2021. godinu

2659
Share:

Ako ste preduzetnik ili to namjeravate postati, vrlo je važno da budete svjesni činjenice da modeli poslovanja prije deset, pet ili čak tri godine nisu isti kao danas.
Vjerovatno znate da u uslovima globalnog tržišta ima mjesta za sve, ali činjenica je da treba savladati mnogo izazova da bi ste postali konkurentni i došli na vrh.
Da bi ste tamo i ostali vrlo je važno da pratite svjetske trendove u obastima moderne tehnologije i inovacija.

Imajući to u vidu, u ovom tekstu Vam donosimo osam poslovnih trendova za koje se očekuje da će biti pokretač privrednog rasta u 2020. godini:

Digitalna transformacija

Za mnoge digitalna transformacija predstavlja otvaranje naloga na društvenim mrežama, pisanja statusa, podešavanja i plaćanja AdWords reklama i sl.
Međutim, digitalna transformacija poslovnog sistema je mnogo više od toga. Ona prije svega podrazumijeva mjenjanje našeg koncepta razmišljanja i spremnost da se prilagodimo promjenama koje se u svijetu modernih tehnologija dešavaju svakodnevno.
Na nama samima je koliko ćemo uspijeti transformisati naš posloni sistem, kako bi upotrebom svih raspoloživih digitalnih alata unaprijedili poslovne procese i ostvarili što bolje rezultata.

Dobar primjer digitalne transformacije je kompanija Nike, koja je dugo godina bila vodeći brend sportke obuće i odjeće.
Međutim pojavom konkurencije njihova dominantana uloga na tržištu je polako počela da slabi, to je bio signal menadžmentu kompanije da je vrijeme za određene promjene.
Kompanija je promijenila način razmišljanja te kreirala nove strategije poslovanja kojima je cilj bio što bolja povezanost sa krajnjim kupcem.
Uvođenjem tehnologije 3D štampanja kompanija je bila u mogućnosti da proizvod u potpunosti prilagodi zahtijevima i potrebama kupca.
Prodaja preko posrednika nije više bila u fokusu kompanije.
Umjesto toga udruživanjem sa Amazonom, svjetskim liderom u oblasti etrgovine, kompanija Nike je počela direktnu prodaju krajnim korisnicima, a uz pomoć jačeg digitalnog marketinga, kroz različite oblike članstva i analizu podataka o potrošačima ova kompanija je uspijela da ostvari bolju povezanost sa kupcima i na ovaj način im ponudi proizvode koji su u skladu sa njihovim željama i potrebama.
Za nešto više od dvije godine cijena akcije kompanije je porasla sa 52 na 88 dolara, uz istovremeni rast prihoda sa 33,5 biliona na 39,1 bilion dolara.

Personalizovana korisnička usluga

Vrijeme prikazivanja mase različitih reklama svim kupcima polako prolazi. Kompanije postaju svjesne činjenice da generičke poruke i masovna komunikacija više ne mogu dovesti do željenih rezultata i zato svoje marketinške strategije kreiraju na osnovu naših pretraga na internet pretraživačima ili društvenim mrežama. Moderni kupac se posmatra kao pojedinac, i kao takvom je neophodno pružiti mu prilagođenu korisničku uslugu. Prema Gartneru pametni botovi za personalizaciju koji se koriste za prepoznavanje namjera kupaca omogućit će digitalnim kompanijama da povećaju profit do 15% .
Dobar primjer prilagođenog korisničkog iskustva je kompanija Amazon na čijoj početnoj stranici kada je posjetite, svaki naredni put se prikazuju prijedlozi proizvodi slični onima koje ste pretraživali i kupili ranije.
Vaša početna stranica je prilagođena vašim potrebama.

Podrška kupcu u realnom vremenu

Vrlo često nam se desi situacija da smo spremni kupiti određeni proizvod ili uslugu ali u posljednjem momentu kroz glavu nam prođe pitanje na koje bi željeli da dobijemo odgovor SADA. Međutim, vrlo često se dešava da popunjavanjem kontakt forme šaljemo upit prodajnom timu te kompanije, nakon čega je potrebno nekoliko sati da vam odgovore (ponekad dan i dva) a do tada ste vi već izgubili interes za proizvod ili uslugu ili ste ga jednostavno kupili na drugom mjestu gdje ste odgovor na pitanje dobili u momentu kada ste ga postavili.
Istraživanja su pokazala da prosječno vrijeme reakcije korisničke podrške iznosi više od 12 sati.
Kako bi izbjegle ovakav scenarijo kompanije sve više koriste Live chat, alat koji im omogućava “razgovor” u realnom vremenu sa svojim kupcima.
Kada se pravilno koristi, live chat skraćuje vrijeme odgovora, povećava prodaju i poboljšava zadovoljstvo kupaca.
Danas je na tržištu dostupno veliki broj alata za konunikaciju s kupcima u relalnom vremenu, koji će vam omogućiti da zadovoljstvo vaših kupaca podignete na viši nivo.

Foto: Pixabay

Roboti preuzimaju sve veći broj poslova

Industrija vještačke inteligencije nastavlja s rastom i imaće značajan uticaj na globalnu ekonomiju u narednim godinama.
Svakodnevno čujemo nove informacije o primjeni robota i drugih softvera za vještačku inteligenciju (AI) u različitim vrstama poslovnih procesa.
Najnovijih podaci McKinsey Global Instituta pokazuju da bi do 2030. automatizacija mogla oduzeti do 30% poslova koje radnici trenutno obavljaju.
Neki od poslova za koja istraživanja pokazuju da bi mogla djelomično ili u potpunosti biti zamjenjenja robotima su: taksisit, dostavljači, magacinski radnici, telemarketari, različite vrste administrativnih poslova i sl.
Pametna upotreba softvera za vještačku inteligenciju dovodi do povećanja koristi kako za kompanije tako i za potrošače

Porast zapošljavanja radnika koji se nalaze izvan kompanije


Tradicionalni radnik koji svakodnevno radi u kancelariji od 9 h do 17 h više nije jedini oblik zaposlenja. Najnovije tehnologije kao i razvoj globalnog tržišta radne snage su omogućile kompanijama da angažuju radnike bez obzira na njihovo mjesto prebivališta ili neka druga ograničenja. Kriteriji za angažovanje su specijalizovana znanja i vještine koje su potrebne kompaniji u datom trenutku.
Ovakav vid angažovanja tzv, freelancera omogućava i malim preduzećima da angažuju najbolje talente iz cijelog svijeta

Prednosti angažovanja freelancera

Neke od glavnih prednosti anažovanja freelancera su svakako usko stručna znanja koja su kompanijama potrebna kako bi ispunili određene zadatke,

Sljedeća prednost je isplativost ovakvog vida zaposlenja jer troškovi freelancera uključujuu isplatu po obavljenom zadatku i ne podrazumijevaju izdatke za zdravstveno osiguranje, plaćene godišnjei odmore i bolovanje što je slučaj kada se zapošljavaju radnici s punim radnim vremenom.

Projektni zadaci su svakako sljedeći opravdan razlog za angažovanje freelancera. Radnik sa punim radnim vremenom može imati specifična znanja i vještine potrebne za jedan projekat, ali mu nedostaje stručnost da bi efikasno dovršio drugi.

Zamislite situaciju daželite da pokrenete marketinšku kampanju u trajanju od 3 mjeseca. Potrebna vam je osoba koja ima marketinška znanja ali koja nema dovoljno zadataka da bi radila puno radno vrijeme, s druge strane vremenski rok trajanja kampanje je određen.
U ovakvoj situaciji je logično rješenje da unajmite freelancera.
Sljedeći projekat je razvoj programa za evidenciju i praćenje prisustva radnika na poslu, unajmite programera.

Nedostaci angažovanja freelancera

Uz sve prednosti, angažovanje freelancera ima i određene nedostatke.
Prije svega su to izostanak formalno definisanog odnosa što ne garantuje kvalitet određene usluge ili njeno izvođenje do kraja. Tako da je ponekad potrebno više vremena da bi ste pronašli “pravog” freelancera.

Kada odlučujete o angažovanju freelanvera važno je imati na umu sve prednosti i nedostatke ovakvog vida zaposlenja. Vrlo često je to veoma dobar izbor ali se ponekad desi da od ovakvog tipa angažovanja imate više problema nego koristi.
U svakom slučaju, ukoliko pronađete osobu čija znanja u potpunosti odgovaraju zadatku koji treba da obavite, iz njegovih referenci zaključite da je pozdana osoba koja poštuje dogovor, angažovanje freelancera može biti veoma dobra poslovna odluka.

Neke od najpoznatijih svjetskih platformi za angažovanje freelancera su: Fiverr, Upwork, Freelancer.com . ..
Više platformi za angažovanje freelancera možete pronaći na sljedećem linku.

3D Štampa/Printing

3D štampa je jedno od najvažnijih tehnoloških dostignuća koji ima mnogo prednosti u odnosu na konvencionalni pristup, od kojih je jedan od najvažnijih faktora vrijeme
Pored vremena, jednostavnost, pouzdanost i preciznost su sljedeći faktori zbog kojih 3D štamšpa zauzima sve značajnije mjesto u modernoj industriji.

Kako se tehnologija bude razvijala 3D štampači će biti svestraniji a njihove mogućnosti neograničene.
U skladu s tim, predviđa se da ćemo do 2030. godine štampati dijelove tijela, poput srčanih zalistaka.

E-trgovina kao sve dominantniji oblik trgovine

Zahvaljujići internetu, različitim softverima, aplikacijama i drugim alatima, način kupovine se uveliko razlikuje od onog prije samo nekoliko godina.
U svijetu već dominantan oblik trgovine i kod nas ecommerce polako ali sigurno zauzima sve veći procenat u ukupnoj trgovinskoj razmjeni.
Predviđanja su da će upravo za vrijeme korona virusa, na našem području, mnogi kupci koji su do sada imali različite vrste predrasuda o on-line načinu kupovine, promjeniti svoje mišljenje i postati redovni korisnici iste.

Foto: Pixabay

Očekuje sa da će u naredne četiri godine svjetska e-trgovina dostići vrijednost oko pet biliona dolara.

Lansiranje 5G mreže

Prema brojnim istraživanjima, 5G je sljedeća generacija mobilne mreže koja će postepeno zamijeniti 4G LTE mrežu usljed eksponencijalno veće brzine preuzimanja i učitavanja podataka do kojeg dolazi primjenom 5G mreže.
Vrijeme potrebno uređajima da komuniciraju s bežičnim mrežama će se drastično smanjiti.
Jedna od prednosti nove pete generacije bežične tehnologije je ta što će biti veća propusnost u mrežama podataka, što znači da će širina pojasa (količina „prostora“ na raspolaganju ljudima koji koriste podatke za preuzimanje datoteka, pregled internetskih stranica i gledanje video zapisa) biti veća, a samim tim i uređaji prilikom preuzimanja sadržaja znatno brži

Kako je 5G mreža još uvijek u razvoju, postoje brojne nedoumice o njenim prednostima ali i o potencijalnim nedostatcima koje bi uvođenje 5G mreže imalo na korištenje pametnih uređaja.

Kao i uvijek do sada, ostaje da vidimo koje kompanije će imati najbolje odgovore na sva pitanja i dileme ali i najviše uspjeha u lansiranju nove bežične tehnologije.

5G mreža

Zašto su vam potrebne ove informacije?

Odgovor na ovo pitanje prije svega zavisi od pozicije u kojoj se trenutno nalazite. Ako imate izgrađen biznis, razmislite o tome na koji načina vam ovi trendovi mogu pomoći u unapređenju istog.

Ako razmišljate o pokretanju posla, razmislite na koji način upotrebom pomenutih tehnologija, možete od samog starta graditi odnos sa krajnjim korisnicima i na ovaj način kreirajte nove potrebe i želje, koje će upravo vaša kompanija moći zadovoljiti.

U svakom slučaju, poslovni trendovi se kontinuirano mjenjaju.
Budite u toku, u skladu sa mogućnostima i potrebama vašeg biznisa, iskoristite sve prednosti koje one donose.

Izvor: ePreduzetnik

Share: