Što Uspješni Preduzetnici Rade Svaki Dan Prije Posla

2062
Share:

Osobe koje često zovemo “noćne ptice” jer mogu biti vrlo kreativne u kasnim noćnim satima, ipak oni koje rano ustaju su najčešće bogatiji i produktivniji.
Rano ustajanje, bez kasnih noćnih aktivnosti je rutina koju bi trebao da praktikuje svaki preduzetnik. 
S obzirom da ustajete ranije od većine, imate vremena za vježbanje, doručak i analizu svega što ste planirali  za taj dan.

Za rutinu ranog ustajanja, potrebno je malo prakse. Za početak, prestanite odlagati alarm na 15 minuta svakog jutra. Nakon nekoliko jutara tako ćete se dobro osjećati da vrlo brzo nećete ni pomisliti da ponovo odložite alarm. Važno je da se ovog rasporeda držite i vikendom kako  bi ponedeljkom samo nastavili.

Uspješni ljudi rane jutarnje sati  koristite  za sljedeće aktivnosti:

Vježba

Ne morate trčati ako mrzite trčanje, ali rani trening je odličan početak svakog dana.
Raditie vježbe koje volite jer čak i umjerena jutarnja vježba  povećava produktivnost u prosjeku za 21 posto, prema istraživanju Sveučilišta u Bristolu.

Saznajte nešto novo

Probuditi se ranije na posao ne zvuči baš zabavno. Ali kad vam je cilj da naučite novi jezik, unaprijedite javni nastup ili pročitate našto novo iz oblasti koja vas interesuje, možda vam rano ustajanje neće pasti tako teško.
Pokrenite svoj mozak rano ujutro kako bi u togu dana iz njega izvukli maksimum.

Proširite svoju 
poslovnu mrežu

Jednostrana komunikacija može vam djelovati kao veoma neprijatno iskustvo, ali što je više praktikujete, to postaje lakše. Svako jutro odvojite neko vrijeme kako biste poslali prijateljsku poruku ili podijelili članak s nekim koga biste željeli bolje upoznati ili s kim bi htjeli ostvariti saradnju.
Neće vam svatko odgovoriti; to je u redu. Čak i ako samo 5% osoba odgovori na vaš mail ili zahtjev to je 18 novih poslovnih kontakata svake godine.

Postavite vremenski ograničene ciljeve

Umjesto da uđete u dan bez konkretnog plana, odvojite 10 minuta ujutro kako biste napravili popis zadataka koje trebate obaviti taj dan ili tu radnu nedelju. Ako određene zadatke već duže vrijeme odlažete, pokušajte ih konačno završiti ili ih potpuno uklonite sa liste.

Cijenite trenutak

U tišini jutarnjih časova, imate dovoljno vremena da se fokusirate, smirite misli i duboko dišete. Odvojite malo vremena samo da razmislite.
Možete odvojiti trenutak da razmislite o svim stvarima za koje ste zahvalni prije nego počnete postavljati i ostvarivati nove ciljeve.
 

Podsjećanje na sve ono na čemu ste zahvalni, može vam dati više energije, smanjiti stres i učiniti vas optimističnijim u pogledu onoga što dolazi.

Poredajte zadatke po težini

Razmislite o najzahtjevnijem zadatku koju trebate obaviti kada dođete na posao. Vaš mozak je  najaktivniji ujutro, ali ako dođete na posao bez konkretne liste zadataka, poredanih po težini i njihovoj važnosti,  nećete moći iskoristiti ovu prednost u svoju korist.

Provedite vrijeme s porodicom

Jutro nije samo za posao. Brojne su prednosti ako dio jutra  provedete sa svojom porodicom.
Živjet ćete duže, formirati čvršće i bliskije odnose s vašim voljenima, održavati zdravije navike….
Kada ste svi na okupu, zaboravite telefon jer sve što se na njemu nalazi ionako ćete vidjeti u narednih sat vremena, uživajte u sadašnjem trenutku.

Sve su to male stvari, ali uspješni ljudi koriste ove jutarnje aktivnosti u ostvarivanju velikih rezultata.
 

Izvor: https://www.entrepreneur.com

Share: