Zamislite da ste planirali kupovinu novog pametnog telefona, ali dobijete obaveštenje od AI chatbota koji predviđa da će se cena tog uređaja smanjiti za 20% u narednih 24 sata. Bez razmišljanja, AI vam predlaže najbolje vreme za kupovinu, uzimajući u obzir trenutne trendove i cene na tržištu. Oduševljeni ovom informacijom, preskačete dugme “dodaj u korpu” i čekate pravu priliku za kupovinu.

Međutim, kad stigne notifikacija za kupovinu, vaš virtuelni asistent već je pretražio internet, uporedio cene, i predložio najboljeg prodavca s najboljom ponudom. Sve što trebate da uradite je da potvrdite  narudžbinu, i to je to – vaš novi telefon je na putu ka vama.

Dobrodošli u svet u kojem mašine ne samo da rade za nas, već i sa nama. Veštačka inteligencija (AI) je prestala biti samo futuristički san i postala neizostavan deo našeg svakodnevnog života. 

Šta je Veštačka Intaligencija (AI)

Džon Makarti je  davne 1956. godine upotrebio  termin “veštačka inteligencija”.

U osnovi, veštačka inteligencija znači da računari ili roboti mogu raditi stvari koje su do sada radili  veoma inteligentni  ljudi. To znači da su programirani da razmišljaju i rade slično kao mi. AI se ne odnosi samo na robote – to može biti bilo koja mašina koja pokazuje neke pametne osobine, poput učenja ili rešavanja problema.

Ono što AI čini posebnim je sposobnost računara da donose odluke koje imaju najveće šanse da postignu neki cilj. U suštini, to znači da računari mogu pametno razmišljati i raditi stvari na najbolji način. Ovo otvara vrata za mnogo uzbudljivih stvari u digitalnom svetu danas. Dakle, AI je kao magični trik koji omogućava mašinama da budu pametne kao mi ili možda pametniji. 😱

Veštačka inteligencija (AI) je kao digitalni mozak koji uči i donosi pametne odluke, slično kao što to radi ljudski mozak. Ova tehnologija omogućava računarima da razmišljaju, uče iz iskustava i rešavaju probleme, čineći ih sposobnim da obavljaju zadatke koji obično zahtevaju ljudsku inteligenciju. Umesto da budu programirani korak po korak za svaku situaciju, AI sistemi uče iz velikih baza podataka i primenjuju svoje znanje kako bi se nosili sa različitim zadacima. 

To znači da AI može prepoznati obrasce, rešavati probleme, i čak komunicirati na način koji podseća na ljudsku interakciju. Ukratko, veštačka inteligencija je poput digitalnog uma koji pomaže mašinama da budu pametne i efikasne u različitim situacijama.

VR_je_buducnost


Razvoj veštačke inteligencije

Ideja o “mašini koja razmišlja” pojavljuje se još u periodu antičke Grčke, međutim, od pojave kompjutera dolazi do prekretnice u razvoju veštačke inteligencije. Ovo su najvažmiji događaji i datumi koji su obilježili razvoj AI:

  • 1950: Alan Turning objavljuje “Computing Machinery and Intelligence”, postavljajući pitanje može li mašina razmišljati i uvodi čuveni Turing test. (Turing test, nazvan po britanskom matematičaru i računarskom naučniku Alanu Turingu, je test dizajniran da proceni sposobnost mašine da pokazuje inteligenciju koja je slična ili neodvojiva od ljudske inteligencije)
  • 1956: John McCarthy uvodi termin “veštačka inteligencija” na prvoj konferenciji o AI na Dartmouth koledžu, dok Allen Newell, J.C. Shaw i Herbert Simon stvaraju Logic Theorist, prvi funkcionalni AI softver.
  • 1967: Frank Rosenblatt pravi Mark 1 Perceptron, prvi računar zasnovan na neuronskoj mreži koja “uči” iskustvom.
  • 1980-ih: Neuronske mreže koje koriste Backpropagation algoritam postaju široko korišćene u AI aplikacijama.
  • 1995: Stuart Russell i Peter Norvig objavljuju ” Artificial Intelligence: A Modern Approach”, postajući jedan od vodećih udžbenika iz AI.
  • 1997: IBM-ov Deep Blue pobeđuje šahovskog prvaka Garija Kasparova u šahovskom meču (i revanšu).
  • 2011: IBM Watson pobeđuje šampiona Ken Jenningsa i Brada Ruttera u kvizu Jeopardy!
  • 2015: Baidu-ov Minwa super kompjuter koristi specijalnu vrstu duboke neuronske mreže, poznate kao konvolutivna neuronska mreža, za identifikaciju i kategorizaciju slika sa većom tačnošću od prosečnog čoveka.
  • 2016: Program AlphaGo kompanije DeepMind, pokretan dubokom neuronskom mrežom, pobeđuje svetskog prvaka u igri Go, Li Sodola, u pet partija.
  • 2023: Porast velikih jezičkih modela, poput ChatGPT, pravi ogromnu promenu u performansama veštačke inteligencije i njenom potencijalu da donese vrednost preduzeću.
Šta je veštačka inteligencija

Oblasti primene veštačke inteligencije

Veštačka inteligencija je postala nezaobilazan deo različitih industrija, donoseći inovacije i efikasnost u mnogim aspektima života. Evo nekoliko primera kako se AI primenjuje u različitim oblastima:

Zdravstvo

  • Dijagnostika i Prepoznavanje Bolesti: AI se koristi za analizu medicinskih slika radi brže i preciznije dijagnoze. Na primer, algoritmi za prepoznavanje tumora na rendgenskim snimcima mogu pomoći lekarima u ranom otkrivanju bolesti.
  • Personalizovano Lečenje: Algoritmi mogu analizirati genetske podatke pacijenata kako bi predvideli odgovor na određene terapije, omogućavajući personalizovanije pristupe lečenju.

Finansije

  • Predviđanje Tržišta: AI se koristi za analizu velikih količina finansijskih podataka i predviđanje kretanja tržišta. Algoritmi mogu identifikovati obrasce i trendove, pomažući investitorima u donošenju relevantnih odluka.
  • Upravljanje Rizicima: Banke koriste AI za analizu rizika i prevenciju prevara. Algoritmi identifikuju sumnjive transakcije i pomažu u očuvanju finansijske bezbednosti.

Poslovni Konsalting

  • Analiza Podataka: AI pomaže u analizi velikih količina podataka kako bi se identifikovali ključni poslovni trendovi i pravci.
  • Odlučivanje na Osnovu Podataka: Konsultantske kompanije koriste VI za pružanje informacija za strategijsko odlučivanje na osnovu analize podataka o tržištu, konkurenciji i potrošačima.

Automobilska Industrija

  • Sistemi za Samostalnu Voznju: AI omogućava vozilima da analiziraju okolinu i donose brze odluke u realnom vremenu, čime se podržava razvoj sistema za samostalnu vožnju.
  • Održavanje Vozila: Algoritmi predviđanja kvarova pomažu u održavanju vozila, sprečavajući nepotrebne kvarove i produžavajući vek vozila.

Marketing

  • Personalizacija Oglašavanja: AI analizira podatke o potrošačima kako bi personalizovala marketinške kampanje, prilagođavajući reklame individualnim potrebama potrošača.
  • Analiza Sentimenta: Algoritmi analiziraju društvene medije i komentare potrošača kako bi merili sentiment prema proizvodima ili brendovima.

Proizvodnja

  • Automatizacija Proizvodnje: AI omogućava precizno upravljanje robotima na proizvodnoj liniji, pomažući u bržem i tačnijem izvršavanju zadatka.
  • Kvalitet Kontrole: Vizuelno Prepoznavanje Defekata: AI koristi tehnike vizuelnog prepoznavanja kako bi automatski identifikovao defekte ili nepravilnosti u proizvodima tokom proizvodnje.

Vladina Administracija

  • Optimizacija Poslovanja: VI se koristi za analizu podataka o javnim uslugama i optimizaciju poslovnih procesa u vladinim organizacijama.
  • Sigurnost i Nadzor: Algoritmi za prepoznavanje lica i analizu video nadzora pomažu u održavanju javne sigurnosti.

Ovo su samo neki od primera na koji način veštačka inteligencija menja način poslovanja u svim oblastima, od privatnog sektora pa sve do javnih institucija.

AI i preduzetništvo

Veštačka inteligencija (AI) nije samo tehnološka inovacija, već i ključni pokretač transformacije u preduzetništvu. Ovaj spoj tehnologije i preduzetničke inicijative donosi nove perspektive, otvara vrata inovacijama i stvara poslovne prilike koje su nezamislive bez ove moćne tehnologije.

Veštačka inteligencija (AI) igra ključnu ulogu kao pokretač transformacije u preduzetništvu iz nekoliko razloga koji su predstavljeni na infografiku:

Veštačka inteligencija kao pokretač transformacije u preduzetništvu


Ovi razlozi ukazuju na to da je veštačka inteligencija ključni pokretač transformacije u preduzetništvu, pružajući alate i mogućnosti koje olakšavaju inovacije, optimizaciju i održiv rast.

Veštačka inteligencija u praksi 

Veštačka inteligencija (AI) ima značajan uticaj na realizaciju novih poslovnih ideja. Veoma dobar primer je  kreiranje i prilagođavanje  chatbotova za koje je nekad trebalo puno časova, dana ili čak meseci  programerskog rada, danas je to moguće uradit i u nekoliko klikova. Chatbotovi su programi koji koriste AI za komunikaciju sa korisnicima putem različitih platformi. 

Evo kako AI doprinosi kreiranju efikasnog chatbot-a:

  • Analiza potreba korisnika: AI analizira podatke o ponašanju korisnika na veb stranicama, društvenim mrežama i drugim platformama kako bi identifikovao potrebe i preferencije. Na osnovu tih informacija, chatbot može pružiti personalizovane i relevantne odgovore.
  • Učenje iz interakcija: AI koristi tehnike mašinskog učenja kako bi chatbot mogao učiti iz svake interakcije sa korisnicima. To omogućava chatbotu da postaje sve efikasniji i prilagođava se promenama u ponašanju korisnika tokom vremena.
  • Automatizacija odgovora: AI omogućava automatizaciju odgovora na često postavljana pitanja, čime se oslobađa vreme ljudskih resursa za rešavanje kompleksnijih zahteva. Ovo povećava efikasnost i smanjuje vreme odgovora na upite korisnika.
  • Personalizacija korisničkog iskustva: Na osnovu prikupljenih podataka, AI može personalizovati interakciju sa korisnicima. Chatbot može prilagoditi jezik, ton i preporuke kako bi stvorio pozitivno i relevantno korisničko iskustvo.
  • Analiza povratnih informacija: AI može analizirati povratne informacije korisnika kako bi identifikovao oblasti za poboljšanje. Na osnovu ovih podataka, chatbot se može ažurirati i prilagođavati kako bi bolje odgovarao potrebama korisnika.
  • Skalabilnost: Chatbotovi bazirani na AI su skalabilni, što znači da mogu rukovati velikim brojem istovremenih interakcija. To je posebno korisno u situacijama kada postoji nagli porast broja korisnika, na primer tokom marketinških kampanja ili događaja.
  • Višejezičnost: AI omogućava chatbotovima da podrže više jezika, čime se omogućava globalna interakcija sa korisnicima. Ovo je ključno za kompanije koje posluju na međunarodnom nivou.
  • Integracija sa drugim sistemima: AI omogućava chatbotovima integraciju sa drugim sistemima i bazama podataka, čime se obezbeđuje dodatna funkcionalnost. Na primer, chatbot može pružati informacije o zalihama, praviti rezervacije ili obavljati kupovinu direktno putem interakcije sa korisnicima.

Kroz ove karakteristike, AI unapređuje proces kreiranja chatbotova, čineći ih moćnim alatom za podršku korisnicima i ostvarivanje poslovnih ciljeva.

Veštačka inteligencija ne samo da transformiše preduzetništvo već i stvara nove mogućnosti. Preduzetnici koji usvoje AI tehnologiju imaju priliku ne samo da optimizuju svoje poslovanje već i da kreiraju inovativne proizvode i usluge koje prate korake digitalne transformacije. Ova sinergija preduzetništva i veštačke inteligencije predstavlja ključ za budućnost poslovnog sveta.

Prednosti i nedostaci AI

Veštačka inteligencija donosi brojne prednosti, optimizujući i transformišući različite aspekte naših života. Ova tehnologija omogućava efikasniju analizu podataka, personalizaciju iskustava i automatizaciju kompleksnih zadataka, čime povećava produktivnost i efikasnost u različitim oblastima. Takođe, AI unapređuje donošenje odluka putem analize velikih skupova podataka, pružajući bolje uvide u stvarno stanje. Međutim, sa svim ovim prednostima dolaze i izazovi. Nedostaci AI uključuju potencijalne etičke dileme, gubitak radnih mesta zbog automatizacije, problem transparentnosti, kao i potrebu za visokim nivoom stručnosti prilikom implementacije i održavanja AI sistema.

Prednosti AI Nedostaci AI
Efikasna analiza i obrada podatakaEtičke dileme u odlučivanju
Personalizacija iskustavaGubitak radnih mesta
Automatizacija kompleksnih zadatakaManjak transparentnosti
Unapređeno donošenje odlukaVisoki zahtevi za stručnost
Smanjeni operativni troškovi zbog veće efikasnosti mašinaMogući problemi u vezi sa sajber-bezbednošću
Povećana produktivnostPotreba za stalnim nadzorom i održavanjem AI sistema
Sposobnost brzog generisanja novog sadržaja, kao što su tekst ili slikeMogućnost stvaranja dezinformacija, kao i nenamernog kršenja zakona i propisa
Prednosti i nedostaci veštačke inteligencije


Ova tabela pruža pregled kako veštačka inteligencija donosi brojne koristi, ali istovremeno nosi određene izazove i rizike koje treba pažljivo uzeti u obzir pri njenom implementiranju i korišćenju.

Budućnost veštačke inteligencije

Veštačka inteligencija (AI) je u fazi rapidnog razvoja, a njena budućnost obećava transformacije koje će značajno uticati na društvo, ekonomiju i način života. Evo nekoliko ključnih smernica i mogućnosti koje oblikuju budućnost veštačke inteligencije:

  1. Progres u mašinskom učenju:
    • Mašinsko učenje, osnovni deo AI, nastavlja evoluirati. Unapređenja u algoritmima, tehnologiji čipova i pristupu podacima obećavaju efikasnije i sofisticiranije modele, omogućavajući im da se bolje prilagode raznovrsnim zadacima, od medicinskih dijagnoza do autonomne vožnje.
  2. Šire prihvatanje u industrijama:
    • Veštačka inteligencija će postati ključna komponenta u raznim industrijama. Od proizvodnje, zdravstva, obrazovanja do energetike, AI će optimizovati procese, poboljšati efikasnost i doprineti inovacijama.
  3. Razvoj autonomnih sistema:
    • Autonomni sistemi, poput autonomnih vozila i dronova, nastaviće se razvijati. Očekuje se da će ovi sistemi postati sve sofisticiraniji u donošenju odluka i interakciji sa okolinom, što će promeniti paradigmu u transportu, logistici i mnogim drugim sektorima.
  4. Veštačka opšta inteligencija (AGI):
    • Iako smo trenutno fokusirani na veštačku usmerenu inteligenciju (ASI) koja rešava specifične zadatke, postavlja se pitanje razvoja veštačke opšte inteligencije (AGI) koja bi mogla imati sposobnost rešavanja raznolikih problema na nivou ljudske inteligencije. Ovaj korak bi mogao dovesti do revolucionarnih promena u svim sferama društva.
  5. Etički izazovi:
    • Sa sveprisutnim usponom AI, etički izazovi postaju ključna tačka. Pitanja privatnosti, pristrasnosti algoritama, odgovornosti sistema i etičkog korišćenja podataka postaće još važnija, zahtevajući pažljivo upravljanje i regulaciju.
  6. Saradnja Čovek-Mašina:
    • Integracija AI sa ljudskom inteligencijom postaće dublja. Očekuje se da će tehnologije kao što su proširena stvarnost (AR) i virtuelna stvarnost (VR) stvarati inovativna okruženja gde ljudi i AI zajedno rade na rešavanju problema.
  7. Očuvanje bezbednosti i transparentnosti:
    • Povećanje kapaciteta AI može doneti i nove izazove u oblasti bezbednosti, uključujući potencijalne pretnje sa zloupotrebom tehnologije. Zbog toga će očuvanje bezbednosti i transparentnosti u razvoju i implementaciji AI biti od suštinskog značaja.

Budućnost veštačke inteligencije obećava niz inovacija i izazova koji će oblikovati svet u kojem živimo.

Možemo zaključiti da….

Veštačka inteligencija nije samo tehnološki trend, već ključna sila koja oblikuje budućnost preduzetništva. Kroz automatizaciju, analizu podataka i inovacije, AI pruža neograničene mogućnosti za razvoj biznisa.

Tako da, dok se suočavamo sa izazovima preduzetništva u eri veštačke inteligencije, neka nas motiviše misao da Ctrl + Alt + Stay Tuned  može biti najbolji recept za uspeh na ovom nepredvidiom putovanju. 🚀🤖😄